Animăluțul vostru drăguț poate fi sterilizat în perioada pubertății, această perioadă având loc la vârsta de șase-șapte luni. Întrebarea pe care o au mulți proprietari de pisică este dacă aceasta poate fi sterilizată atunci când este în călduri.
Procedura de sterilizare se poate fi efectuată în siguranță începând de la vârsta de trei luni, asta în situația în care pisicile au primul ciclu de călduri în jurul vârstei de șase luni. Atunci se pot oberva schimbări de comportament ce constau în mieunat mai mult, freacarea de picioarele stăpânului sau de mobilă și adoptarea unei posturi de împerechere ori de câte ori li se atinge spatele.
În cazul în care pisica a intrat deja în perioada de călduri, medicii veterinari recomandă sterilizarea la 7 -10 zile după ce s-au remis semnele specifice perioadei de călduri. Perioada de călduri la pisici poate dura luni de zile, dar nu există nicio regulă care să definească exact frecvența. Acesta depinde de climă și lumina. Pe baza acestor doi factori s-ar putea determina cât de des pisica ar putea intra în călduri. Perioadele de călduri ale pisicilor sunt mai frecvente de la începutul primăverii până la sfârșitul verii.
Se poate steriliza o pisică în călduri: Nu se recoamndă medicamentele hormonale
La pisici, nu se recoamndă medicamentele hormonale pentru evitărea perioadelor de călduri sau evitarea instalării gestației după monta nedorită. În plus, nu se administrează aceste medicamente deoarece acestea pot dezechilibra hormonii naturali ai organismului schimbând rapoartele dintre ei.Astfel, pot să apară efecte adverse, uneori foarte grave, de genul colecțiilor uterine aseptice sau septic. În plus, pot să apară hiperplazii de glande mamare cu chistizări, gestații sau lactații false.
În cazul în carevreți ca pisica să aibă pui, este indicat să așteptați momentul optim pentru montă, iar sterilizarea să o faceți atunci când sunteți siguri că doriți asta. În cazul în care vreți să nu aibă pui, pisica paote fi sterilizată după vârsta de 5-6 luni.
La pisici este recomandată sterilizarea în această perioadă pentru cs acestea să nu intre în călduri, deoarece astfel se reduc cu până la 80% șansele apariției cancerului mamar.
Îngrijiri post-operatorii și riscuri
Este știut faptul că după operație, toate pisicile au tendința de a fi puțin amețite, însă acestea își vor reveni la normal în timp foarte scurt. Având în vedere faptul că operația de sterilizare este mai invazivă, femelele au nevoie de mai mult timp pentru recuperare. Este recomandat să rămâi lângă pisică în prima noapte după operație pentru a o supraveghea.
Pentru următoarele trei zile după operație, trebuie administrate medicamente anti-inflamatoare și analgezice. În cazul în care observi o infecție după sterilizare, trebuie contactat medicul veterinar.
În această perioadă, pisica ta va purta un guler bustier conic, care să o împiedice să își îngrijească sau să își muște cusăturile.
În perioada de recuperare, pisica trebuie să stea în interior până când se va recupera complet.
Sterilizarea poate fi asociată cu creșterea în greutate, chiar dacă aceasta nu este direct responsabilă pentru asta. Pentru a evita creșterea în greutate după operația chirurgicală, trebuie respectată o dietă adecvată care să conțină un raport mare de proteine/grăsime și minerale echilibrate.