Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Se poate lua coronavirusul pur si simplu de afară? Rar, dar nu imposibil
Se poate lua coronavirusul pur si simplu de afară? Rar, dar nu imposibil

Se poate lua coronavirusul pur si simplu de afară? Rar, dar nu imposibil

14 oct. 2020, 09:56,
în Sanatate

Aproape toate contaminările documentate cu noul coronavirus au avut loc în spații interioare, dar experții consideră că purtarea unei măști în exterior este justificată, deoarece riscul nu este zero. Și cu atât mai mult în locuri aglomerate în care oamenii vorbesc între ei în apropiere și pentru o lungă perioadă de timp, cum ar fi de exemplu întrunirile electorale. Se poate lua coronavirusul pur si simplu de afară? Iata ce spun expertii!

Se poate lua coronavirusul pur si simplu de afară? Risc relativ

De la începutul pandemiei, studiile au descris contagiuni în restaurante, case, fabrici, birouri, autocare, avioane etc. Un studiu din aprilie a identificat un singur caz de transmisie externă, intre doi săteni din China, din peste 7.000 de subiecti studiați.

Într-o analiză a 25.000 de cazuri, și neevaluate independent, 6% din cazuri au fost legate de medii cu o componentă în aer liber, cum ar fi sport, petreceri sau concerte: locuri aglomerate în care distanța fizică nu a fost respectată, unde de multe ori s-a stat mult timp și s-a vorbit tare sau s-a cântat.

„Cu greu am găsit cazuri în circumstanțe în afara vieții de zi cu zi”, spune autorul Mike Weed, de la Canterbury Christ Church University, care citează piețe deschise în China și America Latină sau un șantier în Singapore.

Datele disponibile indică faptul că „exteriorul este mult mai sigur decât interiorul, pentru o activitate și o distanță similare”, scrie un grup de oameni de știință și ingineri specializați în răspândirea virusurilor respiratorii și calitatea aerului.

Diluarea în aer

„Riscul de transmitere este mult mai mic în exterior decât în ​​interior, deoarece virusurile eliberate în aer se pot dilua rapid în atmosferă”, continuă acești experți, care îl compară cu fumul de țigară.

Din februarie, mai multe studii au acreditat așa-numita cale de contaminare aeriană, prin nori invizibili de picături microscopice pe care le eliberăm doar respirând (aerosoli) – nu doar prin picăturile relativ mai mari pe care le expulzăm atunci când tusim și strănutam și care poate ateriza direct pe fața unei persoane, pe o rază de unu sau doi metri.

Cele mai mici picături plutesc în aer minute sau ore, în funcție de ventilație. Într-o cameră slab ventilată, dar și în exteriorul dintre două clădiri fără curenți, acestea se pot acumula și pot fi inhalate de altcineva.

Nu știm doza de particule virale necesare pentru a crea o infecție, dar cu cât este mai mare, „cu atât crește probabilitatea de infecție”, a declarat pentru AFP Steve Elledge, un genetician al virusului de la Harvard.

Timpul petrecut lângă o persoană contagioasă va fi un factor cheie: o secundă pe un trotuar nu pare să fie suficientă, probabil că durează cel puțin câteva minute.

„Deși nu este imposibil, nu există dovezi că Covid-19 a fost transmis atunci când oamenii trec unul pe altul, afară”, conchide grupul de cercetători, care recomandă masca în locuri aglomerate.

Se poate lua coronavirusul pur si simplu de afară: principiul precauției

Linsey Marr, un expert foarte citat de la Virginia Tech University, spune pentru AFP că recomandă masca în exterior dacă zona este foarte ocupată și că „vezi oamenii frecvent, de exemplu mai mult de o persoană pe minut, mai mult sau mai puțin, nu este o regulă absolută”.

„Când treceți pe langa oameni, afară, puteți inspira o parte din aerul pe care îl respiră. Orice expunere scurtă are un risc foarte scăzut, dar aceste expuneri se adună în timp. Sfatul meu se bazează pe principii, precauție și pe faptul că purtarea unei măști nu doare”, adaugă omul de știință.

Există prea multe variabile pentru a cuantifica riscul exact pe un trotuar sau într-un parc, depinde de vânt, de numărul de oameni, dar și de soare. Razele UV dezactivează virusul, dar mai mult sau mai puțin rapid în funcție de intensitate (de la câteva minute, la o oră).

Cunoștințele sunt limitate, deoarece oamenilor de știință le este greu să măsoare concentrațiile de virus în aer liber și să efectueze experimente ca în laboratoare.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Horoscopul zilei. Influenţa Lunii în Balanță aduce o energie aparte pentru toate zodiile
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ziua decisivă a alegerilor prezidențiale, sub influența Lunii în Capricorn
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025