Prima pagină » Sanatate » Se poate dezvolta rujeola la copiii vaccinați? Când ai imunitate la boală

Se poate dezvolta rujeola la copiii vaccinați? Când ai imunitate la boală

19 aug. 2024, 13:14,
în Sanatate

Șansele apariției rujeolei la copiii vaccinați este foarte mică. Atâta timp cât s-a respectat schema de vaccinare, nu ar trebui să-ți faci griji în această privință. Vaccinul ROR are o eficiență de 93%, iar administrarea a două doze crește eficacitatea la 97%.

Rujeola la copii, în special la cei mici, poate fi fatală. Deși tot mai mulți copii sunt imunizați împotriva rujeolei, iar ratele de deces au scăzut în întreaga lume, această patologie continuă să provoace focare frecvente și rămâne în continuare principala cauză a deceselor în copilărie. Află care sunt șansele apariției rujeolei la copiii vaccinați.

Șansele apariției rujeolei la copiii vaccinați

Există câteva situații în care te poți considera imun la rujeolă. În primul rând, vaccinurile împotriva rujeolei asigură imunitatea împotriva bolii. O altă categorie de persoane imune la această boală sunt cele care au mai avut rujeolă o dată în viață.

Dacă nu ai certitudinea că ești imun la contractarea bolii, în primul rând trebuie să verifici dacă carnetul de vaccinări. În cazul in care nu ai documente doveditoare pentru vaccinarea împotriva rujeolei, ar trebui sa fii vaccinat cu vaccinul ROR (vaccin trivalent – împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). O altă metodă de verificare este efectuarea de către medic a unor teste de sânge care vor afirma sau infirma acest lucru.

Vaccinul ROR are o eficiență de 93%, iar administrarea a două doze crește eficacitatea la 97%, astfel, doar 3 din 100 de persoane ar mai putea să facă rujeolă dacă sunt expuse la virus, în ciuda faptului că sunt vaccinați. Deși nu se cunoaște o cauză exactă, specialiștii pun acest fapt pe seama unor sistem imunitar scăzut care nu a răspuns la vaccin așa cum ar fi trebuit. Totuși, dacă se întâmplă asta totuși, aceste persoane vor dezvolta o formă mai ușoară a bolii. De asemenea, persoanele complet vaccinate sunt mai puțin probabil să răspândească boala altor persoane.

Ce să faci dacă ai rujeolă

Rujeola debutează cu următoarele simptome: febră înaltă, tuse, rinoree, ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivită). La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot apărea niște pete albe, mici, în cavitatea bucală. Mai apoi, apare erupția cutanată, sub formă de pete roșii, plate, care apar pe față, pe linia parului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Când erupția apare, febra poate ajunge la 40 de grade Celsius.

Dacă semnalați aceste simptome, trebuie să mergeți de urgență la medic. Această boală este extrem de contagioasă Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoana infectată a tușit sau a strănutat.

Deși rujeola poate fi severă în cazul oricărei vârste, aceasta afectează cu precădere copiii sub 5 ani și și adulții de peste 20 de ani. Cele mai frecvente complicații sunt infecții la nivelul urechii și diareea. La copiii mici, se poate dezvolta pneumonia care este cea mai întâlnită cauză de deces pentru aceștia.

Cea mai bună și eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. Șansele ca rujeola să apară la copiii vaccinați sunt minime spre zero. Prima doză se face la 12-15 luni, iar a doua la 4-6 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *