Ioan Pârău rămâne fără stocurile din halele de producție ale companiei Totalgaz Industrie. Creditorii au hotărât să scoată la vânzare toate bunurile mobile ale societății. Omul de afaceri nu a explicat dacă prin vânzarea bunurilor vor fi acoperite debitele
Ioan Pârău, patronul Totalgaz Industrie, companie românească cu sediul în Iași, care furnizează seturi complete de echipamente pentru gaze naturale, trebuie să dea piept cu băncile care l-au creditat. Din cauza datoriilor neachitate, afaceristul a cerut insolvența societății la începutul anului 2020. A pierdut din angajați, dar mai are contracte în desfășurare cu diverși parteneri de afaceri. Ioan Pârău declara pentru „BZI” că necazul financiar a fost declanșat de un contract păgubos cu un client din Ucraina, dar fără să ofere prea multe detalii.
Recent, a fost convocată o adunare a creditorilor, ocazie cu care s-a luat hotărârea ca bunurile mobile ale societății să fie valoificate prin intermediul unei licitații publice. Este vorba de echipamente, loturi de țevi etc. În urmă cu câteva luni, afaceristul spunea că exclude varianta vânzării stocurilor. Însă, creditorii au avut alt cuvânt de spus. Din informațiile deținute de reporterii „BZI”, stocurile nu vor acoperi valoarea totală a debitului. Adunarea creditorilor a fost convocată de administratorul judiciar Consorțiul KPMG Restructuring SPRL și Eurobusiness LRJ SPRL. Licitațiile vor fi anunțate în perioada următoare.
Băncile au de recuperat sume importante de la afaceristul Ioan Pârău
Conform tabelului preliminar, la masa credală s-au înscris societăți cu următoarele sume: Eximbank SA – 25.991.077 lei + 31.211.293 lei, Banca Românească SA – 1.725.628 lei, Credit Europe Bank SA – 1.292.689 lei, CEC Bank SA – 11.273.482 lei, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași – 17.275.593 lei. Sunt sumele cele mai mari menționate în tabel, de aproximativ 10 milioane de euro. Un raport de activitate întocmit în ultima perioadă arată că Totalgaz Industrie a derulat mai multe contracte în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Printre partenerii de afaceri se numără SNTGN Transgaz SA, Wartsila Energy Solutions Finland, Wartsila Hungary KFT, Delgaz Grid SA, BAT Mediaș SA. Totalgaz a furnizat servicii de mentenanță și reparații, echipamente și piese de schimb. Contactat telefonic, Ioan Pârău nu a furnizat detalii despre valoarea stocurilor deținute.
„Nu știu ce să spun, în momentul de față avem destule contracte. Sunt stocurile mele, nu știu. Nu mă stresați, pentru că sunt destul de stresat”, a spus Ioan Pârău.
Din cauza datoriilor, Ioan Pârău s-a trezit cu vila scoasă la vânzare
Pe data de 14.05.2021, la cererea creditorilor este organizată o licitație la sediul executorului judecătoresc Ciprian Sîrbu, pentru vânzarea vilei de pe strada Ioan Petru Culianu, amplasată chiar lângă hala de producție a Totalgaz Industrie, deținută de Ioan Pârău. Procedura nu are legătură cu dosarul de insolvență. Este a doua oară când se organizează procedura, după ce la prima tentativă nu s-au prezentat ofertanți. Prețul de pornire a fost diminuat cu 25 la sută și a ajuns la 2.513.436 lei, aproximativ 500.000 de euro. La un moment dat, licitația a fost suspendată, la cererea creditorului First Bank SA. Între timp, creditorul s-a răzgândit.
În pachetul scos la vânzare este menționat un teren de 2.829 metri pătrați plus construcția cu regimul de înălțime D+P+1+M, la care se adaugă un garaj de 79 de metri pătrați. Demisolul este compus din 12 încăperi, cu o suprafață utilă de 108,93 metri pătrați. Parterul are o suprafață utilă de 334,74 metri pătrați, cu un număr de 4 camere. Etajul are trei camere cu o suprafață de 136,61 metri pătrați. Mansarda are o suprafață de 136,61 metri pătrați, fiind compusă din 3 încăperi. Și vila lui Adrian Coca, fost director în cadrul companiei, este scoasă la vânzare. Vila este situată tot în curtea Totalgaz.