Prima pagină » International » Se modifică vacanța mare a elevilor! Școlile se deschid în octombrie din cauza caniculei
Se modifică vacanța mare a elevilor! Școlile se deschid în octombrie din cauza caniculei

Se modifică vacanța mare a elevilor! Școlile se deschid în octombrie din cauza caniculei

20 aug. 2024, 08:20, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în International

Se modifică vacanța mare a elevilor! Este vorba despre elevii din Italia. Vestea a fost primită cu bucurie de copii, nu și de părinți. Mai multe asociații de părinți au precizat că trei luni de vacanță și de închidere a școlilor vor avea efecte negative pentru copii. Cert este că școlile din Italia se deschid în octombrie din cauza caniculei.

Se modifică vacanța mare a elevilor!

Şcolile se deschid în octombrie în Italia din cauza caniculei. Părinții nu sunt mulțumiți de măsura luată de autorități.

„Cu această arșiță este absurd să începem lecțiile la mijlocul lunii septembrie, mai bine octombrie. Avem nevoie de bun simț și previziune. Ciclurile de producție trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administrația publică trebuie să inițieze aceste schimbări în funcție de climă.”, explică Marcello Pacifico, președintele Anief.

Vestea nu i-a bucurat prea mult pe părinți. Costurile ridicate ale centrelor de vară sunt transferate integral familiilor și niciun părinte nu are vacanță timp de trei luni. Din acest motiv, au apărut mai multe inițiative de strângere de semnături pentru a cere o revizuire a calendarului școlar.

„Vacanța școlară foarte lungă”, se arată într-o petiție care a strâns 60.000 de semnături, „multiplică inegalitățile, favorizează pierderea competențelor cognitive și relaționale ale fetelor, băieților și adolescenților și descurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți obligați să jongleze cu tabere de vară costisitoare și cu lipsa de alternative la prețuri reduse.” Cert este că școlile din Italia se deschid în octombrie din cauza caniculei.

Când începe școala în România

Elevii români se vor întoarce la școală pe data de 9 septembrie 2024. Structura anului școlar 2024 – 2025 este organizată în continuare pe module și săptămâni de cursuri. Astfel, elevii vor avea 5 module, separate de 5 vacanțe. Cursurile se vor încheia pe data de 20 iunie 2025, atunci când va începe oficial vacanța de vară.

În perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025 din viitorul an şcolar, se vor desfășura și programele Școala altfel și Săptămâna verde. Unitățile de învățământ sunt libere să aleagă cinci zile consecutive în intervalul stabilit pentru realizarea programelor. Pe lângă vacanțele aprobate de minister în structura anului școlar 2024 – 2025, elevii și profesorii vor mai beneficia de zile libere în plus în timpul sărbătorilor legale.

De asemenea, o nouă lege îi vizează pe elevii români din această toamnă. Telefonul, laptopul, tableta și calculatorul devin oficial instrumente de învățare activă pentru elevii români de la școala primară. Proiectul lansat de Ministerul Educației arată că, la sfârșitul școlii primare, elevul trebuie să manevreze cu ușurință un dispozitiv digital, să caute date sub formă de text, fotografii și videoclipuri. Elevul trebuie să știe să salveze link-uri și fișiere, iar la nevoie să le acceseze rapid, să înțeleagă ideea de drepturi de autor și de siguranță a datelor, iar în final să poată întocmi autonom o lucrare pe un subiect anume.

Pe lângă noua lege care îi vizează pe elevii din învățământul primar, se schimbă regulile și pentru elevii de gimanziu și liceu. Ministerul Educaței a anunțat că se va implementa proiectul cu o sală de detenție pentru elevii din România. Legea a fost introdusă prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie 2024. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici, care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor de curs.

Comentarii
  • O decizie inteleapta, care ar trebui luata si in Romania!
    Vacanta de vara ar trebui sa fie intre 15 iunie -1 octombrie, fara aberatii inutile gen „scoala altfel” si vacante in octombrie etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *