Prima pagină » Actualitate » Se modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere. Ce trebuie să știe toți șoferii

Se modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere. Ce trebuie să știe toți șoferii

29 feb. 2024, 12:00, 3 ,
în Actualitate

Se modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere. Permisul de conducere ar putea fi valabil până la 15 ani, în loc de 10. Potrivit unui proiect de lege, adoptat de Senat, nu intră în această categorie șoferii de peste 70 de ani. Iată ce trebuie să știe toți șoferii.

Se modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere

În prezent, un permis de conducere este valabil 10 ani, însă documentul actual prevedere o creștere cu încă 5 ani. Extinderea valabilității permiselor de conducere îi privește doar pe cei care au până în 70 de ani. Românii de peste 70 de ani trebuie să își schimbe permisul la 5 ani.

Parlamentarii pregătesc un alt document pentru cei care nu își plătesc amenzile în termen de 6 luni, astfel că permisul de conducere poate fi suspendat.

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor.

Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.

Ce spun șoferii despre schimbarea propusă de Guvern

Un nou proiect a fost inițiat de Guvern și vizează valabilitatea permiselor de conducere, de la 10 la 15 ani, însă nu pentru toate categoriile de vârstă.

,,Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere.”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Șoferii însă sunt de altă părere, iar unii consideră că măsura nu este bună.

Șofer: „E greșit, pentru că trebuie verificată fiecare persoană periodic… Așa nu te mai descoperă nimeni că ai probleme.”

Șofer: „Da, cei mai în vârstă, pentru că nu mai au reflexele necesare pentru a conduce un autoturism.”

Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere va fi în felul următor:

–  valabilitatea administrativă pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE este de 15 ani;

– valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE., deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani;

– valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani.  Permisele de conducere pentru vehiculele din toate categoriile, eliberate de autorităţi înaintea publicării noii legi în Monitorul Oficial, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrisă pe acestea. În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, Ministrul Afacerilor Interne va modifica în mod corespunzător, prin ordin, condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă.

Valabilitatea permisului de conducere ar putea fi prelungită până la 15 ani, în loc de 10, cum este în prezent. Schimbarea nu este valabilă pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani. Aceștia vor fi obligați să-și reînoiască permisele o dată la 5 sau chiar la 2 ani.

Comentarii
  • In Anglia conduc si peste 87 ani …bineinteles prudent., ca exista camere video peste tot si iti vine amenda acasa

  • varsta mai inaintata nu e un indiciu,,, ia vedeti tinerii consumatori de alcool si droguri care conduc cu viteze de 120 prin localitati

  • Lumea are nevoie de legi care sa impulsioneze economia, care sa opreasca cresterea preturilor si a inflatiei si astia se ocupa de nimicuri, prostii de genul acesta.
    Apoi, voi pentru ce luati atatia bani de la bugetul de stat pentru represalii impotriva oamenilor – indiferent ce vartsa are – sau sa va ocupati sa rezolvati adevaratele probleme : mancare, facturi, haine, copii, batrani, etc, etc. Chiar sunteti nesimtiti, ocupati va si voi de treburi reale si serioase, ce intereseaza pe toti oamenii, nu doar pe soferi ce sunt foarte putini in toata tara.
    O sa va mai voteze doar aghiuta, daca pentru voi aceasta e cea mai urgenta si mare problema. E rusinos cat de mici sunteti in gandire. Vai mama voastra. Rusine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *