Prima pagină » National » Se modifică legea cetățeniei! Ce se va întâmpla cu persoanele căsătorite care au cetățenie diferită
Se modifică legea cetățeniei! Ce se va întâmpla cu persoanele căsătorite care au cetățenie diferită

Se modifică legea cetățeniei! Ce se va întâmpla cu persoanele căsătorite care au cetățenie diferită

19 iun. 2024, 09:00,
BZI.ro, în National

Se modifică legea cetățeniei! Senatul a adoptat marţi, 18 iunie 2024, un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern. Iată ce se va întâmpla cu persoanele căsătorite care au cetățenie diferită.

Se modifică legea cetățeniei!

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional. Noua lege menționează că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani.

Actul normativ mai prevede măsuri necesare pentru dobândirea cetăţeniei române şi norme care să împiedice obţinerea în mod fraudulos a acesteia. Astfel, sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române.

„Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române prin implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc. (…)

Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetăţenie română eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română. Cardul de cetăţenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului.”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Ce trebuie să știe cei care dețin pașaport

Pe lângă schimbarea privind obținerea cetățeniei, se modifică și legea pentru cei care dețin pașaport. Conform unui proiect de lege, în viitorul apropiat, cetățenii români vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, cum ar fi buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării. Destinatarul va primi avertismentul cu 90 de zile înainte de data expirării fiecărui document. În prezent, prevederi similare sunt deja în vigoare în alte țări europene, precum Marea Britanie și Republica Moldova, unde cetățenii primesc notificări similare prin SMS, email sau alte mijloace de comunicare alese de aceștia.

,,Dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, cetăţenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate.”, arată inițiatorii proiectului de act normativ.

Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. Este important de menționat că, dacă autoritatea nu deține informațiile necesare, cetățenii vor fi notificați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut. În ceea ce privește notificarea prin SMS sau email, autoritățile publice vor iniția proceduri pentru colectarea numerelor de telefon și a adreselor de email ale cetățenilor. Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *