Se măresc salariile profesorilor din învățământul primar! Profesorii plătiți cu ora vor beneficia de același regim salarial ca și profesorii angajați cu normă întreagă. Decizia vizează personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, învățător, educatoare, institutor, profesor pentru învățământul preșcolar și primar. Iată câți bani în plus vor primi aceștia.
Se măresc salariile profesorilor din învățământul primar!
Profesorii din învățământul primar plătiți cu ora vor beneficia de o majorare salarială de 10%, la fel ca și cei angajați cu normă întreagă. Măsura este impusă printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) publicată în Monitorul Oficial. Valoarea venitului se raportează la norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a preșcolarilor și a elevilor în clasă.
ÎCCJ a decis că la calculul salariului trebuie să fie luată în calcul norma standard de 80 de ore pe lună pentru întregul an. Salariul se va plăti, însă, doar pentru orele efectuate de profesorii respectivi. Cert este că, s-a decis majorarea cu 10% a salariului de bază al cadrelor didactice angajate în regim de plată cu ora.
Reguli stricte pentru profesorii care fac meditații
O altă lege vizează cadrele didactice care fac pregătire cu elevii. Profesorii sunt obligați să completeze o declarație de interese prin care să își asume în scris că nu oferă meditații contra cost elevilor de la clasele la care predau. În declarație profesorul trebuie să-și treacă numele și prenumele, adresa, datele din buletin, trebuie să noteze numele și adresa școlii, dar și ce normă didactică are. În declarație se completează apoi disciplina, clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.
Pe lângă regulamentul ce trebuie respectat de către profesorii din România care fac meditații cu elevii, o altă schimbare vizează sistemul de învățământ. Este vorba despre o nouă profesie, cea de profesor itinerant și de sprijin. Posturile de profesori itineranți și de sprijin sunt normate în cadrul unităților de învățământ special și se ocupă prin concurs. Fiecare școală care are elevi cu nevoi speciale va scoate la concurs posturi pentru profesori itineranți și de sprijin.
Profesorul itinerant va desfășura activități de învățare, stimulare și recuperare pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. Un post de profesor itinerant și de sprijin este alocat pentru 8-12 copii cu deficiențe moderate sau ușoare, integrați individual sau în grupuri de 2-3 elevi în clase din școlile de masă, echivalentul unei norme de predare de 16 ore pe săptămână. Pentru copiii cu deficiențe grave, profunde sau asociate, normarea este de 4-6 elevi pe post, cu aceeași normă de predare de 16 ore pe săptămână. Din cele 16 ore săptămânale, jumătate sunt destinate activităților directe cu elevii integrați în clasă, în colaborare cu cadrele didactice responsabile de grupele respective. Restul orelor sunt dedicate activităților desfășurate în săli multifuncționale din cadrul unității de învățământ, în afara orelor de curs obișnuite.
O altă veste pentru profesori este aceea că se majorează salariile cu 10%. Mărirea se aplică profesorilor din învățământul primar, care sunt plătiți cu ora. Măsura a fost luată printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație de Justiție (ÎCCJ) publicată în Monitorul Oficial.
Statul este in faliment !, ghiciți de unde vor face rost de bani
La Fantanele din 2 clase de a VIII a au luat capacitatea ..3 copii !!!!( baiatul popii, a unei invatatoare si a unui profesor !
…O invatatoare cu norma intreaga la țară , vechime 25 ani , ia net( in mâna) 8000 lei! ( surse sigure 1000/ 1000
E normal?..la asemenea rezultate !?!
Pregatiri. Meditatii cu 150 lei….asta fac …in clasa invatatorii NU FAC NIMIC
daca se inchid clasele 5-8 profesorii de liceu nu vor sesiza nimic lipsa la bobocii de a 9-a.
daca se inchid clasele 9-12 profesorii de la facultate nu vor sesiza nimic in minus la bobocii de anul I.
profesorii au ajuns o casta selecta. 16-20 ore muncite pe saptamana, 26-30 saptamani MAXIM muncite pe an.
ITisti reevaluati-va cariera.
Despre profesorii univ nici nu mai vorbim. Dumnezei toti sau mai sus de Dumnezeu.
De ce?
Ar trebui sa spuneti si cat le dau pe ora : nici cat salariul orar al unui necalificat.