Prima pagină » Titlurile zilei » Se luptă pentru legalizarea concediului menstrual în România! Medicii ginecologi ieșeni o contrazic: „Există și femei care nu au nimic sau au dureri moderate pe care le pot suporta!” – FOTO

Se luptă pentru legalizarea concediului menstrual în România! Medicii ginecologi ieșeni o contrazic: „Există și femei care nu au nimic sau au dureri moderate pe care le pot suporta!” – FOTO

Lavinia Ciuvăț se luptă pentru legalizarea concediului menstrual în România, după modelul Spaniei, unde, începând din această vară, femeile beneficiază de zile libere în perioada menstruală pe baza unui bilet de trimitere

Un subiect controversat face ravagii în rândul internauților. O tânără a lansat o petiție, în mediul online, prin care trage un semnal de alarmă în numele tuturor femeilor. Mai exact aceasta dorește să intre în vigoare legea acordării concediului menstrual, cel puțin în prima zi a menstruație, când durerile sunt mai greu de suportat.

Lavinia Ciuvăț se luptă pentru legalizarea concediului menstrual în România

mai multe persoane care stau de vorba intr-un birou

Medicii explică faptul că există femei acre suferă de sindromul premenstrual, iar în ultimul timp numărul lor a crescut

Lavinia Ciuvăț își dorește ca femeile din România să beneficieze de concediu în perioada menstruală, așa cum se întâmplă în Spania. Ea susține că unele au dureri atât de mari, în această perioadă a lunii, încât le este aproape imposibil să lucreze 8 ore pe zi. De aceea, pe 15 noiembrie 2023, Lavinia Ciuvăț a lansat o petiție online, numită „Concediu menstrual”. Aceasta a fost deja semnată de câteva zice de românce.

„În numele tuturor femeilor. Așa cum în Spania a intrat în vigoare legea acordării concediului menstrual, așa ar trebui și este necesar să fie valabil pentru toate femeile din toată lumea, să beneficieze de concediu menstrual, măcar în prima zi de menstruație pentru că este crucială durerea cauzată de menstruație din prima zi. Noi, femeile, facem eforturi supraomenești să ne deplasăm și să rezistăm câte opt ore la locul de muncă, este un drept la sănătatea omului de care trebuie să beneficieze. Votați pentru sănătatea voastră, votați pentru dreptul vostru, votați pentru concediul menstrual”, a precizat Lavinia Ciuvăț, femeia care a inițiat petiția.

Lavinia Ciuvăț crede că femeile din toată lumea ar trebui să aibă liber de la muncă măcar în prima zi de menstruație.

„În Spania deja se acordă concediu menstrual, de ce să nu se acorde și în România? Este un drept la sănătate pentru care noi, femeile, «plătim» dureros. Cunosc persoane care nu se pot ridica din pat din cauza durerilor, sunt nevoite să își ia zi de concediu pentru că nu pot ajunge la locul de muncă sau persoane care ajung la muncă cu dureri infernale, trebuie să ia pastile și abia se concentrează la ce au de făcut…

Clar, este necesar măcar în prima zi de menstruație să se acorde zi liberă pentru că nu dăm randament la locul de muncă, plus că își pun sănătatea în pericol cele care au dureri foarte mari de burtă, cap, stări de vomă… Oricum se discută că s-ar mai aloca 2 zile de concediu de odihnă, deci ar trebui să se ia în calcul și acest drept de a sta acasă în prima zi de menstruație”, a adăugat Lavinia Ciuvăț.

femeie care muncește intr-un depozit

O formă mai severă a sindromului premenstrual este tulburarea distorică premenstruală

Medicii ginecologi nu sunt de acord cu această inițiativă

o imagine cu cateva absorbante

O formă mai severă a sindromului premenstrual este tulburarea distorică premenstruală

Deși în unele țări, așa cum este Spania, femeile beneficiază deja de zile libere în perioada menstruală, medicii ginecologi ieșeni sunt de altă părere, spunând că simptomele premenstruale nu se manifestă la fel pentru toate femeile. Medicii susțin faptul că principala problemă în momentul de față este că cele care suferă de sindromul premenstrual nu sunt îndrumate corect spre un tratament care să le amelioreze simptomele, fiind nevoite să treacă prin dureri greu de imaginat.

„Într-adevăr, sunt țări care au implementat această lege. Există femei care au dureri foarte mari la menstruație și este evident că acestea nu pot depune prea mult efort fizic și nu pot sta la muncă opt ore, pentru că nu vor reuși să-și desfășoare activitatea. Însă există și femei care nu au nimic sau au dureri moderate pe care le pot suporta. Din acest motiv, pentru ele nu este necesar să aibă concediu medical menstrual. Dacă simptomele sunt puternice, încât să-i afecteze activitatea, este normal să aibă dreptul să-și ia concediul medical, însă aceasta nu este o obligație și nu cred că trebuie să fie neapărat implementată. Mai mult decât atât, poate fi introdusă sub formă de boală, astfel se poate da concediul medical.

Însă nu trebuie generalizat, putem să o tratăm ca o boală la unele paciente, dar la altele nu, acest lucru depinde de simptome. În loc să spunem că are algii cefaline sau alte coduri de boală, putem introduce și sindromul premenstrual, într-o formă agravată, ca un cod de boală și se pot dat 2-3 zile concediu medical. Există și tratamente la acest sindrom premenstrual.

Problema este că aceste persoane nu sunt dirijate către un medicament corect care să le amelioreze simptomele, pentru că nu există un medicament care să funcționeze la fel pentru toate pacientele, odată ce simptomele se manifestă în alt mod. Cele mai recomandate sunt medicamentele antiinflamatorii”, a declarat prof. dr. Demetra Socolov, șef secție II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, legat de subiectul legalizării concediului menstrual în România.

Comentarii
  • Nu mai stiu cum sa legalizeze chiulul

  • Sa beneficieze de zile libere, dar neplatite. Daca se va aproba asta, ar trebui inchise magazinele. În scoli sunt mai multe femei, daca fiecare lipseste cate 2-3 zile pe luna, cu cine stau copiii la scoala?
    Mamele vor sta doar in pat, iar copiii lasati de izbeliste? Numai aberatii debiteaza unii!

  • handicapate

  • unde este pititia sa semnam?

  • unde este pititia sa semnam?

  • Pe bune? 🤣🤣🤣 Ce urmeaza? Sa fie scutite elevele si studentele de la ore? Ca astea care au astfel de dureri, au dureri si probleme de cand sunt tinere. Eu n-am dureri sau tot felul de stari nasoale.

  • 🐼Nicolae Drujbă, poet necunoscut și pictor de duminică

    Curios,…foarte curios! Cum comentează doar bărbații de rău. Mă uit la comentariile acestui articol și observ zero ” 0″ empatie la comentarii…efectiv „bărbatele” din Iași urăște sexul frumos. 🤨

    Pe bune? Femeile urlă de durere in acea perioadă, iar prostalăii râd că „ele vrea să chiulească”. Asta înțelege un handicapat funcțional, de fapt NU întelege nika dar dă impresia că a înțeles.

    Sa fie clar, toate femeile inclusiv cele la menopauză merită un mic concediu lunar.

    Nu pică economia României din această cauză ! Nu uitați: …fără femeie, viața e pustiu !😊🙃

  • Ce cretinitate :)) Observati totusi ca femeile vor drepturi egale dar cer doar beneficii in orice? Suntem in era in care prostituatele de pe OF si videochatistele sunt aplaudate ca sunt femei puternice, grasele sunt „femei curajoase” iar acum mai nou se cer zile de concediu platit pt menstruatie. Murim de ras in lumea asta a femeilor.

  • Mare e gradina Domnului.
    Face si asta exact ca aia de la Neamt de la protectia sociala sau a copiilor nu mai retin exact, ce aveau spor pentru hemoroizi, o alta prostie monumentala.
    Cum sa da-i asa rahaturi de sporuri.
    Ia mergi si lucreaza in privat si sa vezi ca asa sporuri nu o sa iei niciodata in viata ta.

  • Io zic să se facă petiție ca să se obțină libere și pentru durutul în cur. Cu ocazia asta poate se află și numărul celor care le place pe la spate.

  • Deci asta ne este nivelul…nu avem bun simt,empatie,nu știm sa vb.corect dar suntem primii la aruncat cu piatra și la judecat…Habar nu aveți cate femei se chinuie la menstruație, nu mai vb.de cele cu endometrioza ca au niște complicații de sunt necesare operații peste operații și sfârșesc prin a merge la baie în…punga..și multe altele.Dar ce vorbim noi? Judecătorii de serviciu știu mai bine..oricum se pricep la toate..nu numai la politica și fotbal…

  • Să dea Domnul și pt voi să vedeți cum e să ai pe cineva din familie cu ENDOMETRIOZĂ, să stai lună de lună la urgență, tratament și bani aruncați la mârșavii de unii doctori care știu să ia bani și nu te tratează cum trebuie, nu mai zic că sunt arongați și mai au și tupeul să comenteze că nu ar trebuie această zi liberă pt femeile cu diagnosticul de boala confirmat, fac ce fac și tot la ei in cabinet te vor.
    E parfum nașterea de prunci pe lângă durerea pe care o ai in fiecare lună.
    Și nu mai zic câti medici trebuie de schimbat, tratamente fara succes și bani aruncați în vânt.
    Endometrioza=infertilitate
    Numai un om care nu are o mamă, o soție sau o fiică nu știe ce trage o femeie în fiecare lună. Și da, există sindrom premenstrual mai dureros ca ziua 1 de menstruație.
    Sper totuși să se legalizeze măcar 2 zile. Sunt femei care termină concediul medical și de odihnă în astfel de zile, le ia cu Smurdul de la locul de muncă și dezvoltă alte afecțiuni din cauza bolii.

  • Să dea Domnul și pt voi să vedeți cum e să ai pe cineva din familie cu ENDOMETRIOZĂ, să stai lună de lună la urgență, tratament și bani aruncați la mârșavii de unii doctori care știu să ia bani și nu te tratează cum trebuie, nu mai zic că sunt arongați și mai au și tupeul să comenteze că nu ar trebuie această zi liberă pt femeile cu diagnosticul de boala confirmat, fac ce fac și tot la ei in cabinet te vor.
    E parfum nașterea de prunci pe lângă durerea pe care o ai in fiecare lună.
    Și nu mai zic câti medici trebuie de schimbat, tratamente fara succes și bani aruncați în vânt.
    Endometrioza=infertilitate
    Numai un om care nu are o mamă, o soție sau o fiică nu știe ce trage o femeie în fiecare lună. Și da, există sindrom premenstrual mai dureros ca ziua 1 de menstruație.
    Sper totuși să se legalizeze măcar 2 zile. Sunt femei care termină concediul medical și de odihnă în astfel de zile, le ia cu Smurdul de la locul de muncă și dezvoltă alte afecțiuni din cauza bolii.
    Susțineți această petiție!!!

  • Femeie cu menstruație

    Cele care au probleme REALE de sănătate, pot obține concediu medical oricum. Menstruația NU este o problemă medicală, ci un fenomen natural care a fost și este suportat de marea majoritate cu demnitate și fără atâtea fițe că nu se poate munci de durere. Menstruația nu e un handicap. Pentru dureri există calmante. Dar să lipsești lunar de la serviciu vreo 5 zile din 20 lucrătoare pe motiv că te doare burta este un alt fel de chiul care se vrea legalizat. Așa că terminați cu prostiile și potlogăriile.

  • Urmeaza lupta pentru concediile pentru crizele de flatulism. Normal si justificat. Cand dai 10 vanturi pe ora, nu te duci la serviciu ca sa-i termini pe toti. Iti pui chiloti din kevlar cu armotizor si stai pe langa buda. ITM-ul va sustine demersul fiindca astfel protejeaza atmosfera de la locul de munca.

  • … „chiloti din kevlar cu armotizor” … am cazut pe jos de ras

  • @Joker si restu’

    Wey terminati cu victimizarea. Haideti sa va spun ceva: o gramada de femei au probleme ginecologice si stau asa. Niste nesimtite. Acum, ca ar fi loc de ceva in favoarea lor, fara sa faca nimic, sunt primele la comentat. Baaaa Romania e pe primul loc in Europa la cancer de col uterin. Femeile fac sex de se rup, dar le e rusine sa mearga la ginecolog. 🤢🤢🤢 Sunt femeie si cunosc prea multe care sunt de genul: afara vopsit gardu’, inauntru leopardu. Vai de capul lor 🙄
    Pentru femei: la noi, instalatia e mai complicata, mergeti la ginecolog!

  • daca am trai ca n spania ne am permite cateva zile de concediu….femeile fak ses de rup singure poate ca da ia sunt independente

  • E una care da vinturi intr-un spetal de fumei la ciclu :)) te doare mintea de-atita prostie,endometrioza beneficiaza de concediu medical nu mai aberati aiurea cu zile libere auzi,la menstruatie :))) chiulai

  • Felicitări, joker și endo, pentru comentarii! Restul…. mulți și prosti, ori, și mai grav, multe și proaste, pentru ca sunt complet lipsite de empatie! E ca și cum eu, la 1,77, as spune:” ce bine e de mine că-s înaltă, restul…. ghinion!
    Da, sunt persoane cărora le este extrem de rău în aceasta perioada, având diferite condiții medicale, dar asta nu înseamnă că nu trebuie sa fie toleranta din partea ” norocoaselor’!

  • Pt aia ce comentează

    Femeie cu menstruație cred că ești vreun bărbat mai degrabă sau una care e la menopauză și o doare in cot de restul, alea 10% dintre femeile care chiar suferă psihic, fizic și emoțional. Sau vreo baba țâfnoasa și fără pic de empatie Calmante ar trebui sa iei tu sa vezi ce plăcut e când înghiți luna de lună pastile fara efect și în timp sa faci ulcer gastric, colon iritabil, tot felul de intoleranțe. Pune osul la muncă, că nemulțumita ești. Daca tot statul nu îți dă un salariu pe măsură, măcar 1 zi liberă în ziua când îți dai duhul la menstruație. Acest fenomen natural a devenit o controversă, e deja o lupta cu boala și complicații, caz de infertilitate și da Domnul sa nu se mai înmulțeasca proști ca voi care comentați aiurea. Ba mai rău, să vă iasă menstruația pe ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *