Prima pagină » International » Se lucrează la arma care ar putea schimba războiul! Cât costă și ce randament va avea
Se lucrează la arma care ar putea schimba războiul! Cât costă și ce randament va avea

Se lucrează la arma care ar putea schimba războiul! Cât costă și ce randament va avea

24 iun. 2024, 19:00,
BZI.ro, în International

O nouă armă la preț redus, capabilă să doboare mai multe drone simultan prin perturbarea sistemelor lor electronice, ar putea fi disponibilă chiar de anul viitor, conform declarațiilor directorului companiei implicate în dezvoltarea acestui proiect în Marea Britanie.

Alex Cresswell, președinte și director executiv al Thales UK, a anunțat că noua armă cu energie dirijată prin frecvență radio (RFDEW), testată în colaborare cu armata britanică pe Câmpia Salisbury, ar putea fi gata de utilizare „destul de repede”, conform Zf.ro.

„Să treci de la ceva care funcționează în viața reală pe Câmpia Salisbury la ceva pe care l-ai trimite în Ucraina este încă un salt destul de mare. Este un salt de un an, dar nu de mulți ani”, a declarat Cresswell într-un interviu acordat Financial Times.

Detalii tehnice și costuri

Thales UK, filiala britanică a grupului francez de apărare și tehnologie, conduce dezvoltarea armei ca parte a unui consorțiu industrial sub contract cu Ministerul Apărării. Decizia privind momentul și locul de desfășurare a sistemului va aparține guvernului britanic.

Cu un cost de doar 12 cenți (aproximativ 60 de bani) per utilizare și o rază de acțiune de până la 1 km, sistemul oferă o alternativă economică la sistemele tradiționale de apărare antiaeriană cu rachete, care costă de obicei sute de mii de dolari. Tehnologia poate fi montată pe vehicule militare și folosește o sursă de energie mobilă pentru a genera unde sau impulsuri de radiofrecvență, perturbând sistemele electronice ale țintelor în mișcare.

Industria a lucrat de zeci de ani la dezvoltarea contramăsurilor împotriva atacurilor, dar invazia Rusiei în Ucraina a intensificat utilizarea dronelor de ambele părți, stimulând investițiile guvernelor și industriei în tehnologiile de contracarare a acestor atacuri.

Noua armă RFDEW ar putea reprezenta un punct de cotitură în războaiele moderne, oferind o soluție eficientă și accesibilă pentru neutralizarea dronelor, devenind astfel un instrument valoros în arsenalele militare moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *