Prima pagină » Economic Local » Se investesc 8 milioane de lei pentru regularizarea râului Bahlui. Proiectul ABA Prut-Bârlad se finalizează în 2021

Se investesc 8 milioane de lei pentru regularizarea râului Bahlui. Proiectul ABA Prut-Bârlad se finalizează în 2021

01 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Economic Local

Uniunea Europeană investește alte 8 milioane de lei pentru regularizarea râului Bahlui. Proiectul derulat de ABA Prut-Bârlad va fi finalizat în 2021, în tot județul Iași

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad derulează până în vara anului 2021 proiectul „Fazare Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad”, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu și POIM.
Acest proiect care urmărește regularizarea râului Bahlui este finanțat de Uniunea Europeană și a fost fazat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, valoarea proiectului fazat fiind de 7.872.000 lei cu TVA. Scopul proiectului fazat este acela de finalizare a lucrărilor acumulărilor nepermanente de la Târgu Frumos, urmând să fie finalizate procedurile de expropriere a terenurilor aferente în comunele Dumești, Podu Iloaiei, Erbiceni, Ion Neculce și Costești din județul Iași.

ABA Prut-Bârlad a realizat un sistem integrat de suport decizional în bazinul râului Bahlui

În cadrul proiectului principal finalizat „Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut – Bârlad” s-au realizat următoarele: Regularizarea râului Bahlui în municipiul Iași; Poldere pe râul Bahlui aval și amonte de localitatea Podu Iloaiei. Totodată, au fost realizate acumulări nepermanente pe râurile Bahlui și Probota amonte de localitatea Târgu Frumos. De asemenea, au fost întocmite hărți de hazard și de risc la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, dar și un sistem integrat de suport decizional în bazinul hidrografic al râului Bahlui.

Se igienizează periodic cursul râului Bahlui

De precizat și faptul că Sistemul de gospodărire a apelor Iași igienizează periodic cursul de apă Bahlui în municipiul Iași. Astfel, personalul de la S.G.A. Iași, cu ajutorul a două buldoexcavatoare și o autoutilitară, curăță cursul de apă Bahlui atât de deșeuri, cât și de material aluvionar depus. Deșeurile rezultate vor fi transportate și depozitate în condiții optime la groapa de gunoi administrată de S.C. Salubris S.A, operatorul de salubritare al Primăriei Municipiului Iași. Regularizarea râului Bahlui în municipiul Iași constă în decolmatarea și reprofilarea albiei, realizarea unui dig de protecție și a unui zid de apărare, betonarea și stabilizarea albiei și realizarea de parapeți din beton.

Această lucrare face parte din Proiectul European „Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad”. Obiectivul de investiție are ca scop principal asigurarea unui standard minim de protecție a orașului Iași de apărare împotriva viiturilor cu probabilitate de apariție o dată la 100 de ani. Valoarea totală a lucrărilor este de 31 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *