Prima pagină » National » Se închide Parcul Natural Apuseni. Iată în ce zone nu vor mai avea acces turiștii și ce taxă vor plăti
Se închide Parcul Natural Apuseni. Iată în ce zone nu vor mai avea acces turiștii și ce taxă vor plăti

Se închide Parcul Natural Apuseni. Iată în ce zone nu vor mai avea acces turiștii și ce taxă vor plăti

20 aug. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se închide Parcul Natural Apuseni! Ministerul Mediului a venit cu noi restricții de acces pentru turiști. Traseele vor fi strict marcate, fără posibilitatea depășirii perimetrelor dintre benzi. Iată în ce zone nu vor mai avea acces turiștii și ce taxă vor plăti.

Se închide Parcul Natural Apuseni

Accesul în Parcul Național Apuseni a fost drastic restricționat. Vizitarea ariilor naturale protejate se va face doar pe căile de acces publice şi pe traseele turistice sau tematice marcate şi semnalizate. Mai mult, turiștii trebuie să plătească o taxă mai mare pentru vizitarea obiectivelor turistice.

Parcul Natural Apuseni, amplasat pe o suprafață de 75.784 hectare, a intrat în zona interdicțiilor date de ariile protejate. În zona parcului este interzis accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, acestea putând circula doar pe drumurile publice și forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere.

Ordinul Ministerului Mediului pune lacătul pe cele mai importante peșteri din Parcul Natural Apuseni. Astfel, turiștii nu vor avea acces la vizitarea Peșterei Coliboaia, Peşterei Măgura și Peșterei Fânațe.

Ce interdicții au turiștii

Pe lângă accesul restricționat în anumite zone din Parcul Natural Apuseni, turiștii trebuie să mai respecte câteva reguli stricte. Turiștii care sperau că pot îndepărta urșii prin zgomote riscă acum amenzi usturătoare. Actul normativ al Ministerului Mediului interzice cu desăvârșire perturbarea liniştii prin orice fel de mijloace (strigăte, pocnitori, folosirea de echipamente audio) în ariile naturale protejate, inclusiv pe traseele turistice, în locurile de campare sau în jurul cabanelor.

O altă veste este aceea că în zona Parcului Natural Apuseni se va înființa primul ecomuzeu din țară. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de peste 75.000 de hectare, pe teritorii din trei judeţe – Bihor, Cluj şi Alba.

,,Va fi primul ecomuzeu din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani. Ecomuzeul în sine este o platformă prin care comunităţile locale vor să îşi afirme şi să îşi păstreze identitatea locală. Pentru că administraţia parcului s-a implicat de la început în această iniţiativă, în prezent asigurând transferul de know how de la nivel internaţional, asigurând totodată şi demersurile administrative şi legale necesare constituirii ecomuzeului, îşi asumă pentru început rolul de entitate umbrelă care va sprijini asocierea comunelor interesate din zona Parcului Natural Apuseni pentru a crea nucleul ecomuzeului. Acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a 7-8 comune.

Din punct de vedere administrativ se adoptă o hotărâre de consiliu local la nivelul fiecărei comune doritoare prin care aderă la ecomuzeu prin întreg teritoriul localităţii. Ulterior suprafaţa astfel formată trebuie să aibă un caracter unitar, iar reprezentanţii acestor comune vor semna o Cartă a ecomuzeului care va conţine un set de principii prin care aceştia doresc să asigure păstrarea identităţii locale.”, a declarat directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş.

Un alt parc natural de aventură se va moderniza în România. Este vorba despre Parcul de Aventură ,,EscapeLand” din Pădurea Gârboavele. Parcul de aventură va avea două trasee de bob suspendat cu un sistem unic în țară, un sistem cu frânare gravitațional. De asemenea, în parc se va construi o pistă de mountain bike pentru competițiile internaționale și un turn de cățărare. Autoritățile din Galați au semnat contractul de lucrări pentru amenajarea a două piste de bob suspendat. Valoarea investiției este de aproximativ 14,5 milioane de lei, iar lucrările vor fi efectuate de o asociere de firme din România și Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025