Prima pagină » Local » Se inaugurează primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei

Se inaugurează primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei

24 mart. 2022, 00:01,
Codruța Șoroagă, în Local

Vineri, 25 martie 2022, Institutul Regional de Oncologie Iași aniversează 10 ani de activitate, ocazie cu care, la ora 11.00, se va inaugura primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei. Acesta va asigura servicii de screening pentru depistarea precoce a 5 tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer de sân, cancer de prostată, cancer de piele și cancer colorectal.

Screeningul se efectuează pentru a descoperi cancerul înainte ca pacientul să prezinte simptome. Astfel, această boală extrem de agresivă poate fi depistată într-un stadiu incipient, iar pacienții au șanse mai mari să iasă învingători din lupta cu cancerul. În momentul în care la bolnavii oncologici apar deja primele simptome, cel mai probabil, cancerul se află deja într-o fază avansată sau s-a răspândit la mai multe organe, lucru care îngreunează extrem de mult procesul de tratare a bolii.

Institutul Regional de Oncologie Iasi

Vineri, 25 martie 2022, se inaugurează primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei

Primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei va asigura servicii de screening pentru depistarea precoce a 5 tipuri de cancer

o imagine din interiorul Institutului Regional de Oncologie Iasi

Institutul Regional de Oncologie Iași este prevăzut și cu un compartiment de îngrijiri paliative, cu 28 de paturi

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași tratează de zece ani pacienții bolnavi de cancer din zona Moldovei, dar și din alte regiuni ale țării. An de an, aproximativ 60.000 de pacienți se adresează centrului medical pentru internare și tratament.

Toți aceștia, indiferent de tipul de neoplazie, au beneficiat de un sistem medical integrat și multidisciplinar. Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași este singurul spital construit în România în cei 33 de ani de la căderea regimului comunist. Acesta a fost inaugurat pe 25 martie 2012 și are o capacitate de 300 de paturi. Aniversarea celor 10 ani de activitate a Institutului Regional de Oncologie Iași va fi marcată de inaugurarea primului Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei.

Centrul a fost construit cu fonduri de la Compania Națională de Investiții și va fi inaugurat vineri, 25 martie 2022, ora 11.00. La eveniment vor lua parte mai multe personalități locale și nu numai.

Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei este situat pe strada Codrescu nr. 177 A și numără 6 niveluri (D+P+4E). Acesta este dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, care a fost achiziționată atât din fonduri nerambursabile, cât și fonduri de la bugetul de stat, și va oferi servicii de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin, de prostată, a cancerului de piele și a cancerului colorectal.

 un salon cu trei paturi din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi

Lună de lună, medicii de la IRO Iași tratează în jur de 5.000 de bolnavi de cancer

IRO Iași tratează lunar aproximativ 5000 de bolnavi oncologici

un medic care efectueaza un screening unei femei bolnave de cancer la san

Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei va oferi servicii de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin, de prostată, a cancerului de piele și a cancerului colorectal

Institutul Regional de Oncologie Iași deservește 6 milioane de locuitori și este singurul institut din Moldova dedicat bolnavilor de cancer. Lună de lună, medicii de la IRO Iași tratează în jur de 5.000 de bolnavi de cancer.  IRO Iași a fost inaugurat pe 25 martie 2012, iar în clădire și aparatura medicală s-au investit, inițial, 85 de milioane de euro. În prezent, institutul de mândrește cu cel mai mare centru de radioterapie din țară. Pentru ca rezultatele obținute să fie cât mai revelatoare, investițiile nu s-au limitat doar la segmentul de aparatură medicală, ci sume importante au fost investite și în cursuri oferite de către tehnicieni experți în radioterapie.

Institutul Regional de Oncologie Iași este prevăzut și cu un compartiment de îngrijiri paliative, cu 28 de paturi. De asemenea, pacienții oncologici din zona Moldovei vor descoperi la IRO Iași și un hotel de 3 stele, cu 70 de locuri, unde se vor putea bucura de cazare gratuită. Ultimul proiect dezvoltat în cadrul IRO Iași este primul Centru de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din regiunea Moldovei, care va fi inaugurat vineri, 25 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *