Prima pagină » Local » Se împlinesc 81 de ani de la Pogromul de la Iași! Noi manifestări la Cimitirul Evreiesc
Se împlinesc 81 de ani de la Pogromul de la Iași! Noi manifestări la Cimitirul Evreiesc

Se împlinesc 81 de ani de la Pogromul de la Iași! Noi manifestări la Cimitirul Evreiesc

22 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

În luna iunie se împlinesc 81 de ani de la Pogromul de la Iași, o parte a manifestărilor urmând a avea loc la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari. Manifestarea prilejuită de comemorarea victimelor de la masacrul din 1941 va fi organizată de municipalitate, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din județul Iași. Primăria va aloca fonduri și pentru alte evenimente

Evreii din municipiu, și nu numai, vor comemora, în luna iunie, 81 de ani de la Pogromul de la Iași, perioadă neagră din istoria României, zi în care au fost torturate și ucise mii de persoane de origine evreiască. În aceste condiții, pentru desfășurarea manifestării, municipalitatea va aloca o serie de fonduri din bugetul local. Astfel, pentru ”Marșul Vieții”-comemorarea a 81 de ani de la Pogromul de la Iași, primăria va aloca 150.000 de lei. Manifestarea se va derula în luna iunie 2022.

Manifestările despre Pogromul de la Iași vor avea loc la Cimitirul Evreiesc

Evenimentul dedicat comemorării Pogromului cuprinde și ”Marșul Vieții”. Traseul va fi parcurs din zona Păcurari spre Cimitirul Evreiesc, unde vor avea loc manifestările și depunerile de coroane. Anul trecut, la comemorarea a 80 de ani de la Pogrom, au fost prezenți David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, dar și rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Iudaismului Român. Pogromul din 1941 de la Iași a dus la masacrarea a 13.266 de persoane de origine evreiască.

Evenimente noi desfășurate la Iași. Primăria va achita în total 2,3 milioane de lei

Municipalitatea va aloca alți 600.000 de lei pentru organizarea turneului de tenis ”Concord Iași Open” 2022, în perioada mai-august, eveniment organizat în parteneriat cu Federația Română de Tenis și Concord Service. Competiția nu se află la prima ediție în Iași. Un alt turneu organizat de municipalitate este cel legat de ”Romanian Teqball Challenger Series”, în perioada mai-iulie 2022, pentru care se vor aloca 40.000 de lei. Pentru petrecerea de 1 Mai de la Ciric, Primăria va aloca 10.000 de lei, conform proiectului de hotărâre. În plus, se vor mai aloca 56.000 de lei pentru derularea unor proiecte culturale în parteneriat cu Academia Română-Institutul de Istorie ”A.D. Xenopol”, în perioada mai-decembrie 2022.

O nouă ediție a Festivalului Internațional al Educației 2022

În perioada mai-iunie 2022, la Iași va avea loc o nouă ediție a Festivalului Internațional al Educației(FIE). Pentru acest eveniment, municipalitatea va aloca 1.500.000 de lei. Ediția FIE 2022 va fi organizată în colaborare cu instituții publice, universități și organizații neguvernamentale. Calendarul FIE 2022 cuprinde organizarea a 101 evenimente în Municipiul Iași. Evenimentul cuprinde Noaptea Muzeelor, dar și Ziua Europei. De asemenea, manifestarea va mai cuprinde și Târgul Iei, Târgul Meșterilor Populari, Târgul Meșteșugarilor, Târgul de Ceramică ”Cucuteni 5000”, Marșul Absolvenților, dar și sfințirea Bisericii Mănăstirii Frumoasa și a Bisericii Bărboi, cu hramul ”Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

La manifestările privind Pogromul de la Iași, desfășurate la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, vor participa câteva zeci de persoane.

Comentarii
  • Werner inutilul psdistpnlist ciuma

    Avem un genocid acum in Ucraina iar noi vorbim tot de ce au făcut naziștii lui Werner acum 81 de ani, e stupid

  • Se împlinesc mai puțin de o ora de când pe criterii etnice , de rasa, rușii au mai ucis mame și copii in Ukraina

  • Ar fi interesant sa intervievati si niste palestinieni despre genocid si ura de rasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *