Prima pagină » Eveniment-Social » Se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Petru Poni! Ateneul Național din Iași organizează astăzi un moment special în Cimitirul „Eternitatea”! – LIVE VIDEO
Se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Petru Poni! Ateneul Național din Iași organizează astăzi un moment special în Cimitirul

Se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Petru Poni! Ateneul Național din Iași organizează astăzi un moment special în Cimitirul „Eternitatea”! – LIVE VIDEO

15 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În semn de apreciere și recunoștință pentru personalitatea marcantă a marelui om de știință Petru Poni, Ateneul Național din Iași organizează astăzi un moment special în Cimitirul „Eternitatea”. De precizat este faptul că, în 2021, se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Petru Poni. Slujba de resfințire a mormântului acestuia va avea loc în prezența prof. univ. dr. acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, și a lui Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii

În 2021 se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Petru Poni. În semn de apreciere și recunoștință pentru această personalitate marcantă, Ateneul Național din Iași a inițiat restaurarea mormântului-monument istoric, din Cimitirul „Eternitatea”, din Iași. Asta, pentru a-l omagia pe cel ce a fost chimist, fizician, pedagog, mineralog, om politic român, pionier al Școlii românești de chimie, profesor la Universitatea din Iași și președinte al Academiei Române. Astfel, astăzi, 15 iulie 2021, la ora 13:00, în Cimitirul „Eternitatea” va avea loc slujba legată de acest moment, în prezența prof. univ. dr. acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, și a lui Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Lucrările de restaurare a mormântului au fost finanțate de Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din satul Săcărești, comuna Cucuteni, locul nașterii lui Petru Poni, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Cosmin Brînză, ele fiind executate de artistul Ciprian Stratulat. Mormântul-monument istoric al lui Petru Poni este al șaptelea obiectiv din Cimitirul „Eternitatea” restaurat în acest an, la inițiativa Ateneului Național din Iași.

S-a specializat în chimie, fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona

Petru Poni (născut la 4 ianuarie 1841, în satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași – decedat la 2 aprilie 1925, Iași) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al Școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române.
A absolvit Școala Primară la Târgu Frumos și Gimnaziul Central din Iași (1852-1859). Ca bursier la Paris, s-a specializat în chimie, fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona. Întors în țară, în 1865, se angajează ca profesor la Liceul Național, iar, din anul 1866, predă și la Școala Militară din Iași. În anul 1878 este numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași, unde a predat timp de 33 de ani. Aici a înființat primul laborator de Chimie al Universității din Iași (1882) și Catedra de Chimie organică (1891).

A fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris

Petru Poni a fost unul dintre pionierii chimiei românești, fiind considerat întemeietorul acestei școli. El a pus bazele chimiei organice în România. În prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași îi poartă numele.
În anul 1903, omul de știință a fost decorat de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce a Ordinului Franz Joseph. Printre lucrările de specialitate publicate de profesorul Petru Poni se numără: „Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni” (1882), „Mineralele de la Bădenii-Ungureni” (1885), „Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României” (1900), prima monografie asupra mineralelor țării noastre, „Cercetări asupra compozițiunii chimice a petroleurilor române” (1900).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`