Prima pagină » Magazin » Se împlinesc 125 de ani de la nașterea legendei lui Dracula
Se împlinesc 125 de ani de la nașterea legendei lui Dracula

Se împlinesc 125 de ani de la nașterea legendei lui Dracula

24 feb. 2022, 15:32,
în Magazin

Dracula, un personaj la care mulți străini se gândesc când aud de România, va împlini în 2022 vârsta de 125 de ani. Mai exact, în luna mai va fi aniversarea a 125 de ani de când Bram Stoker a scris cartea cu numele „Dracula”, ce a dat naștere acestui personaj atât de cunoscut la nivel mondial.

Aniversarea va avea loc pe data de 26 mai. În 1897, la acea dată, scriitorul irlandez Bram Stoker lansa la Londra cartea Dracula. În scrierile lui Stoker, Dracula este prezentat ca fiind un conte transilvan ce conducea un castel ridicat pe un vârf de stâncă situat în Transilvania. Datorită descrierii, oamenii au făcut ulterior legătura cu Castelul Bran.

Așadar, Dracula era un vampir în vârstă de câteva secole, care a studiat și Magia Neagră în zona în care în zilele noastre se află Sibiul. El mai era, totodată, un secui descedent al hunului Attila.

Dracula nu a avut un succes imediat, ci cu trecerea anilor

Trebuie spus că Dracula nu a avut un succes imediat, ci abia la aproximativ trei decenii de la apariția cărții a început să devină un personaj popular. Pe măsură ce anii au trecut, Dracula a devenit însă unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie, fiind prezent în numeroase filme, seriale și jocuri.

Când vine vorba de jocuri, există inclusiv producții de păcănele. Spre exemplu, în secțiunea de pacanele sunt disponibile trei titluri: Dracula new, Universal Monsters Dracula și Brides of Dracula. Cel mai popular este slotul cu numele Dracula new, lansat de compania StakeLogic, în care printre simboluri se regăsesc chipul lui Dracula și obiecte ce au legătura cu magia.

În ce privește filmele, prima producție care l-a transformat pe Dracula într-un personaj arhicunoscut a fost lansată în 1931. Aceasta se numea Dracula. Ulterior, au fost lansate peste 30 de filme inspirate din legenda lui Dracula. Cel mai cunoscut film despre Dracula a fost lansat în anul 2000. Se numește Dracula 2000 și în rolul principal se află Gerard Butler, care luptă cu o echipă de hoți. De asemenea, există și animații precum Hotel Transylvania, dar și seriale de succes disponibile pe Netflix.

Bram Stoker nu a profitat de celebritatea lui Dracula

Chiar dacă este creatorul personajului Dracula, Bram Stoker nu a reușit să profite și de popularitatea pe care acesta o are. Dimpotrivă, cărțile Dracula nu s-au vândut prea bine cât timp Stoker a trăit. Din acest motiv, scriitorul a avut mari dificultăți financiare spre sfârșitul vieții și, conform relatărilor din presa internațională, a murit sărac.

Ce-i drept, el nici nu știa în primă fază dacă să meargă pe numele „Dracula” pentru cartea pe care a scris-o, având diverse idei. Primele sale variante erau The Dead Un-Dead și The Undead. În cele din urmă a ales varianta Dracula, care s-a dovedit câștigătoare, cel puțin pe termen lung.

Mai trebuie spus că Bram Stoker nu a vizitat niciodată România, iar legăturile sale cu această țară sunt pur și simplu dintr-un atlas pe care l-a găsit în acea perioadă. Iar ideea de a contura un personaj precum Dracula i-a venit datorită unui vis urât. Astfel, el a reușit să creeze unul dintre cele mai cunoscute personaje din istorie.

Ulterior, oamenii au făcut legătura între Dracula și Vlad Țepeș, dar nu există nicio dovadă istorică menită să ateste aceste lucru, totul fiind la nivel de legendă. Istoricii au reușit să demonstreze doar că fostul domnitor trecea prin zonă în drumurile pe care le făcea către locul în care astăzi se află orașul Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *