Acest tip de ulei se ieftinește în România, anunță producătorii, iar milioane de români vor fi bucuroși să afle că vor cumpăra ulei de măsline mai ieftin.
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri. Folosit din ce în ce mai mult în bucătăria românească, uleiul de măsline are numeroase beneficii.
Se ieftinește uleiul de acest tip în România
Uleiul de măsline, esențial într-o dietă sănătoasă, devine mai accesibil ca preț. După ce în ultimii doi ani a avut o tendință constantă de creștere, acum prețul uleiului de măsline premium este estimat să scadă cu până la 2 euro pe litru la producători.
În ultimele șase decenii, producția de ulei de măsline s-a triplat, iar prețurile pentru uleiul presat la rece au variat între 70 și 250 de lei pentru o sticlă de jumătate de litru. Cu toate acestea, platformele internaționale de tranzacționare, unde sunt implicate cantități mari de ulei, dau semne că prețurile vor deveni mai accesibile pentru uleiurile de calitate medie.
Georgian Dobrea, importator de măsline și ulei, a explicat că prețul uleiului vândut en-gros a scăzut cu aproape 20% în ultimele trei luni. Dacă în urmă cu câteva luni prețul era de aproximativ 8,50 euro pe litru, acum acesta se află între 6,50 și 6,80 euro pe litru, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă.
De asemenea, calitatea uleiului de măsline va crește, în comparație cu anii anteriori. Fabricanții de branduri premium au menționat că în nordul Greciei, extracția uleiului a început deja, iar calitatea acestuia este deosebită. În Spania, principalul producător global, care reprezintă aproape 42% din producția mondială, se estimează că vor depăși 1 milion de tone de ulei în acest an, iar această creștere a producției ar putea duce la o reducere suplimentară a prețurilor, cu până la 2 euro pe litru.
Beneficiile uleiului de măsline
Uleiul de măsline, folosit încă din antichitate, a ajuns să fie apreciat universal pentru beneficiile sale. Bogat în antioxidanți și vitaminele K și E, acest ulei reprezintă un element esențial în dieta mediteraneană. Este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, precum acidul oleic și palmitoleic, și conține antioxidanți valoroși precum tocoferolii, luteina și beta-carotenii, care aduc numeroase beneficii sănătății. De aceea, este recomandat pentru susținerea sănătății inimii și în cazul diabetului de tip 2, fiind totodată utilizat și în măștile pentru păr.
Recunoscut ca un protector natural al inimii, uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii, poate încetini îmbătrânirea creierului, reduce riscul de diabet de tip 2 și poate scădea riscul de cancer. Este benefic consumul zilnic, o linguriță dimineața sau seara pe stomacul gol fiind suficientă pentru a valorifica proprietățile sale.
În plus, uleiul de măsline extra virgin ajută la reducerea inflamațiilor din corp, previne oxidarea colesterolului „rău” (LDL) în sânge, contribuie la sănătatea vaselor de sânge, ajută la prevenirea blocării arterelor și la reducerea tensiunii arteriale. Consumul regulat de ulei de măsline este, astfel, asociat cu un risc redus de apariție a bolilor cardiovasculare. Așadar, se ieftinește uleiul de acest tip în România, iar acest lucru e o vest bună pentru milioane de români.