Prima pagină » Economic Local » Se găsesc în pădurile din Iași și sunt considerate alimente de lux. „Iașul a devenit o zonă unde lumea vine și caută acest produs”
Se găsesc în pădurile din Iași și sunt considerate alimente de lux. „Iașul a devenit o zonă unde lumea vine și caută acest produs”

Se găsesc în pădurile din Iași și sunt considerate alimente de lux. „Iașul a devenit o zonă unde lumea vine și caută acest produs”

27 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Trufele, considerate alimente de lux, au împânzit pădurile din Iași. Specialiștii spun că pesta porcină a decimat efectivele de porci mistreți care consumau trufele și de aceea s-au înmulțit

Trufele, delicatesele de pe mesele din România și din străinătate, s-au înmulțit în pădurile din Iași. Potrivit lui Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, instituția a vândut deja 5 tone de trufe.

„Am reușit, la nivel de Iași, să contractăm 5 tone de trufe de pădure, unde prețul minim a fost de 100 de lei pe kilogram. În ultimul timp, s-a constatat că sunt suprafețe mari de pădure unde s-au găsit trufe ce s-au vândut și cu 160 de lei pe kilogram. Nu cantități mari, dar vreo 1.000-2.000 de kilograme. Noi avem în județ trufe multe, dar și la nivel de țară sunt multe zone. Noi am concesionat și suprafețe de fond forestier către operatori privați, iar aceștia, împreună cu culegători autorizați, caută trufele. Marea majoritate a firmelor care au concesionat fondul forestier sunt din Ardeal, iar recoltarea se face cu niște căței specializați. Auzisem că se folosesc și porci domestici la căutarea trufelor. Trufele, în general, sunt comercializate pe piața europeană pentru domeniul gastronomic. Și la noi, în restaurante, au apărut preparatele cu trufe”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Pădurile din Iași abundă de trufe

O explicație a creșterii cantității de trufe din județul Iași este faptul că pesta porcină a decimat efectivele de porci mistreți care erau mari consumatori de trufe.

„Noi folosim tot căutători specializați care sunt autorizați. Cel mai probabil, acestea s-au înmulțit după ce pesta porcină a distrus efectivele de porci mistreți. Aceștia consumau trufele. Acum, au putut să se dezvolte, pentru că durează 2-3 ani. Iașul a devenit o zonă unde lumea vine și caută acest produs, de aceea avem solicitări din partea operatorilor economici din zona Ardealului”, mai spune Gabriel Doncean.

Un kilogram de trufe din soi superior pornește de la 3.000 și ajunge până la 5.000 de euro pe kilogram, mai ales în străinătate. Cei care sunt prinși că transportă ilegal pot primi amenzi de minimum 7.000 de lei. Trufele sunt folosite mai ales la prepararea pastelor.

Pesta porcină a redus efectivele de mistreți

Cazurile de pestă porcină la mistreți au explodat în ultimul an. Astfel, sute de animale moarte erau descoperite lunar de pădurari sau de medicii sanitar-veterinari. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre fiecare cazu, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă, dar și de DSVSA Iași.

Astfel, personalul silvic verifică frecvent pădurile din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *