Prima pagină » National » Se desființează o facultate importantă din România! Ce se întâmplă cu studenții înscriși deja
Se desființează o facultate importantă din România! Ce se întâmplă cu studenții înscriși deja

Se desființează o facultate importantă din România! Ce se întâmplă cu studenții înscriși deja

08 aug. 2024, 15:59,
Mirela Gabriela Todosi în National

În luna septembrie se desființează o facultate importantă din România! Mai multe specializări din cadrul unor facultăți vor fi desființate, majoritatea în domeniul tehnic. Iată ce se întâmplă cu studenții înscriși deja.

Se desființează o facultate importantă din România!

Anul 2024-2025 vine cu schimbări importante pentru studenți. Mai multe facultăți vor renunța la unele specializări. Această măsură afectează 19 specializări din cadrul a 16 facultăți, incluzând 9 universități, dintre care 4 sunt instituții de învățământ particular. Deciziile de desființare au fost adoptate în urma hotărârilor Senatului Universitar al fiecărei instituții.

De exemplu, la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București se desființează specializările Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic, Sisteme de transport operațional.

La Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad se desființează Tehnologia tricotajelor și confecțiilor. La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca nu va mai fi specializarea Inginerie economică industrială, iar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se renunță la specializarea Inginerie industrială. La Universitatea de Vest din Timișoara se desființează specializarea Informatică Aplicată.

Studenții nu au motiv de îngrijorare deoarece intrarea în lichidare a unui program de studii implică faptul că instituția nu va mai organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul universitar respectiv, urmând ca specializarea să se desființeze odată ce studenții deja înmatriculați finalizează ciclul de licență sau masterat.

Lege nouă pentru studenții din țară

S-a dat o nouă lege pentru studenții din România! Este vorba despre taxele de școlarizare și cele de studii, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii. Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar. Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.

O altă lege se referă la faptul că studenții nu mai pot fi obligați să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. De asemenea, în noul cod de lege se specifică și faptul că universitățile din România nu au voie să impună taxe suplimentare studenților care trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat.  Iată ce spune noul cod de drepturi și obligații pentru studenții din România:

– Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.

– Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.

– Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.

– Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.

– Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.

– Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.

– Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.

– Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *