Prima pagină » Economic Local » Se deschide programul Construct Plus 2024. Firmele din Iași pot accesa bani pentru investiții în producția de materiale
Se deschide programul Construct Plus 2024. Firmele din Iași pot accesa bani pentru investiții în producția de materiale

Se deschide programul Construct Plus 2024. Firmele din Iași pot accesa bani pentru investiții în producția de materiale

15 ian. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Firmele din Iași care vor să investească în producția de materiale de construcții pot obține ajutoare de stat în cadrul programului Construct Plus 2024. Depunerea proiectelor se va face în perioada 15 februarie – 15 martie

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) lansează programul Construct Plus 2024. Bugetul alocat sesiunii de depunere este de 149 de milioane de euro. Aceasta este deschisă în perioada 15 februarie – 15 martie, în baza schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanță de urgență nr. 68/2023, pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii. MEAT pune la dispoziţia solicitanţilor adresa electronică ajutordestat@economie.gov.ro, prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări şi solicitări de clarificări până la data de 5 martie 2024.

Programul Construct Plus 2024, lansat și la Iași în luna februarie

Producătorii de materiale de construcții, din Iași, vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil, de maximum 50 de milioane de euro, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție în România. Intensitatea maximă a ajutorului financiar va fi de 75 la sută, suma nerambursabilă, și 25 la sută va fi partea de cofinanțare. Firmele mici și mijlocii care au maxim 250 de angajați pot depune proiecte în această schemă de finanțare. Companiile mari, care au peste 250 de angajați, vor putea primi ajutoare de stat cu intensitate variind între 30 la sută și 70 la sută, în funcție de județul de implementare a investiției.

Aceste companii vor avea obligația să mențină investiția cel puțin 5 ani. Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se transmit la Registratura Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Calea Victoriei, nr. 152, sector 1, București, menționându-se pe plic: Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – O.U.G. nr. 68/2023. Patronii din domeniul construcțiilor, din Iași, fac angajări.
Programul Start-Up Nation are succes la Iași

Un alt program derulat de MEAT este Start-Up Nation. O parte din ieșenii care au fost acceptați în programul Start-up Nation au trecut și de următoarea etapă. Aceștia au semnat contractele de finanțare, iar pe parcursul implementării proiectelor vor primi banii de la stat, respectiv 200.000 de lei. În programul derulat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-au semnat, în total, 587 de contracte de finanțare. În Diaspora – Pilonul II, s-au semnat 138 de contracte, iar în Pilonul I – 449. Din Iași au fost 46 de proiecte, atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II.

Antreprenorii mai pot semna contractele de finanțare, iar banii ar trebui să intre în conturi în cel mult jumătate de an. Pe altă parte, se lansează, din luna februarie, programul Construct Plus 2024, astfel că și firmele din Iași pot depune proiecte la MEAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025