Prima pagină » Economic Local » Se deschide măsura pentru fermierii din Iași care vor să achiziționeze utilaje agricole noi cu fonduri europene
Se deschide măsura pentru fermierii din Iași care vor să achiziționeze utilaje agricole noi cu fonduri europene

Se deschide măsura pentru fermierii din Iași care vor să achiziționeze utilaje agricole noi cu fonduri europene

29 apr. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași pot primi noi fonduri europene în luna iunie 2024, când va fi deschisă măsura pentru achiziția de utilaje agricole. Se poate accesa până la 1 milion de euro, însă 50 la sută din sumă o asigură beneficiarul

Noi sesiuni de depunere a proiectelor în măsurile de modernizare a exploatațiilor agricole prin achiziția de utilaje noi vor fi deschise în luna iunie 2024. Astfel, fermierii pot să depună proiectele în măsura 4.1-Investiții în exploatații agricole și 4.1.1- Achiziții de utilaje agricole. Beneficiarii sprijinului financiar acordat în măsura 4.1 sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, așa cum sunt definite în OUG 44/2008, persoane juridice (de drept public sau privat) ori un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup şi membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, ale căror exploatații se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă.

Stabilirea intensităţii sprijinului public în funcţie de dimensiunea economică se realizează luând în calcul Total SO (n.r. – standard output) exploataţie la momentul depunerii cererii de finanțare. Astfel, în cazul modernizărilor exploatațiilor agricole, criteriul de eligibilitate este stabilirea dimensiunii economice.

Se deschide măsura pentru achiziția de utilaje agricole pentru fermierii din Iași

În cadrul submăsurii 4.1 se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de la 30 la sută, până la maximum 90 la sută. Astfel, pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8.000 de euro – SO până la 250.000 de euro și pentru fermele zootehnice având dimensiunea economică până la 500.000 de euro – SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi 350.000 de euro pentru achiziții simple/1 milion de euro pentru achizițiile simple.

De asemenea, fermierii pot accesa 400.000 de euro pentru achiziții simple/1 milion de euro pentru achizițiile specifice culturii de sfeclă de zahăr. În cazul cooperativelor, grupurilor de producători, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50 la sută și nu va depăşi 1,5 milioane de euro,  indiferent de tipul investiției și de dimensiunea fermei. Ultima sesiune de depunere a proiectelor în submăsura 4.1 a fost deschisă în anul 2023, când s-au epuizat rapid fondurile europene disponibile.

Fermierii din Iași primesc fonduri europene pentru modernizarea parcului auto

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii din Iași fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro. În tranșa de plată din 15 aprilie 2024, AFIR a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și pentru angajamente pentru măsurile de mediu și climă. Banii provin din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene, dar și de la bugetul național, iar cei mai mulți au intrat în conturile fermierilor ce au solicitat decontarea cheltuitelor pentru investiții în exploatații agricole și pomicole.

Astfel, cei care au avut proiecte eligibile în submăsurile 4.1-Investiții în exploatații agricole și 4.1A -Investiții în exploatații pomicole au primit peste 600.000 de euro. În submăsura 6.1-Instalarea tinerilor fermieri s-au plătit fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro, dar și peste 50.000 de euro, în 6.3- Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Astfel, se deschide măsura pentru fermierii din Iași care vor să achiziționeze utilaje agricole noi cu fonduri europene, iar cei interesați pot să depună proiecte la AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *