Prima pagină » Economic Local » Se deschide măsura pentru achiziția de utilaje agricole. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași pentru a primi banii?
Se deschide măsura pentru achiziția de utilaje agricole. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași pentru a primi banii?

Se deschide măsura pentru achiziția de utilaje agricole. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii din Iași pentru a primi banii?

22 iun. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii pot să depună proiecte în măsura pentru achiziția de utilaje agricole. Prima sesiune va fi deschisă de AFIR în perioada 25 iunie – 24 iulie 2024, iar a doua, în perioada 25 august – 24 septembrie 2024. Suma minimă ce poate fi accesată este de 350.000 de euro, iar cea maximă, de 1,5 milioane de euro

O nouă sesiune de depunere a proiectelor în măsura pentru achiziția de utilaje agricole va fi deschisă în perioada 25 iunie – 24 iulie 2024. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește proiectele de la fermierii din Iași care vor să își achiziționeze utilaje agricole noi, în submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Alocarea financiară, stabilită pentru această sesiune, este de 310 milioane de euro, împărțită pe trei componente. Fermierii din Iași pot accesa 198 de milioane de euro pentru toate culturile, dar cu excepția celei de sfeclă de zahăr și investițiilor realizate de formele asociative. De asemenea, 61 de milioane de euro sunt alocați pentru fermierii care cultivă sfeclă de zahăr, iar 51 de milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclei de zahăr.

Ieșenii pot să depună proiecte în măsura pentru achiziția de utilaje agricole

Fermierii pot depune proiecte pentru achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, dar și cele din spații protejate. Suma minimă care poate fi accesată este de 350.000 de euro și poate crește în funcție de dimensiunea economică a exploatației și tipul de beneficiar, iar cea maximă, de 1,5 milioane de euro, pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători. Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. O condiție pentru obținerea sumelor nerambursabile este ca fermierii să fie atenți la dimensionarea adecvată a parcului de utilaje agricole, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, ce a fost publicat pe pagina Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Tinerii fermieri din Iași au depus proiecte pentru a dezvolta exploatațiile agricole.

Cine poate obține banii europeni de la AFIR?

Beneficiarii sprijinului financiar acordat în măsura 4.1 sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, așa cum sunt definite în OUG 44/2008, persoane juridice (de drept public sau privat) ori un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup şi membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, ale căror exploatații se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă. Pragul de calitate lunar pentru prima etapă de depunere a sesiunii (25 iunie – 24 iulie 2024) este de 90 de puncte pentru toate culturile, de 75 de puncte pentru sfeclă de zahăr și de 88 de puncte pentru forme asociative. Acesta scade treptat, până la pragul minim de 56 de puncte/32 de puncte/44 de puncte pe fiecare componentă în ultima etapă lunară a sesiunii (25 august – 24 septembrie 2024). O nouă listă cu tinerii din Iași care au luat fonduri europene a fost publicată pe site-ul AFIR. Aceștia pot să depună proiecte și în măsura pentru achiziția de utilaje agricole.

Comentarii
  • Bani pentru utilaje, bani pentru motorina, bani pentru calamnitati, bani pentru productia redusa. De unde? De la noi, pulimea. Just ar fi ca profitul agricultorilor sa fie si el impartit cu pulimea, nu?
    Daca toti suntem egali in fata legii, de ce alte afaceri nu beneficiaza de aceleasi ajutor? De ce plm agricultura e mai cu mot?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`