Prima pagină » Titlurile zilei » Se deschide cel mai nou muzeu din Iași! Imagini de senzație cu exponatele din Casa Muzeelor, clădire în care s-au băgat milioane de euro – GALERIE FOTO

Se deschide cel mai nou muzeu din Iași! Imagini de senzație cu exponatele din Casa Muzeelor, clădire în care s-au băgat milioane de euro – GALERIE FOTO

21 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

În aceste zile se deschide oficial cel mai nou muzeu din municipiul Iași. Casa Muzeelor, clădire din strada Vasile Alecsandri, a intrat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române. Imobilul va găzdui o serie de expoziții clasice și moderne. Muzeele de la imobilul din centrul Iașului

O investiție de circa 4 milioane de euro într-o clădire-monument istoric din municipiul Iași. Clădirea fostei Chesturi a Poliției din strada Vasile Alecsandri a devenit Casa Muzeelor, o clădire care va adăposti mai multe expoziții și exponate, toate acestea urmând a fi gestionate de către Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

Clădirea a fost construită în anul 1896 și a avut inițial proprietari evrei, fiind apoi cumpărată, în 1914, de Societatea „Viața românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu și Mihail Sadoveanu. A fost cumpărată în anul 1934 de Ministerul de Interne. După venirea comuniștilor la putere, imobilul a fost dat în administrarea unor diverse societăți de stat. În prezent, în Casa Muzeelor funcționează și sediul administrativ al MNLR Iași. CJ Iași, proprietarul imobilului, l-a refăcut cu fonduri europene și l-a transformat în spațiu muzeal. Un tichet de intrare la expozițiile din Casa Muzeelor va fi de 30 de lei, sumă aprobată de plenul Consiliului Județean Iași.

Muzeul Literaturii Române, deschis în centrul orașului Iași

Casa Muzeelor va avea mai multe săli de expoziții. Un spațiu ce va fi inaugurat oficial este și cel al Muzeului Literaturii Române. Acesta valorifică numeroase documente și obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite. Expoziția permanentă propune o incursiune în istoria literară, organizată în paisprezece săli de expoziție, aflate la etajul întâi al Casei Muzeelor. Dintre acestea, unsprezece sunt dedicate prezentării cronologice a unor personalități literare marcante și nu numai: Mihail Kogălniceanu, Revista Dacia literară, Vasile Alecsandri, Societatea „Junimea”, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Sofia Nădejde, Revista „Viața românească” și Hortensia Papadat-Bengescu. Muzeul se încheie cu trei săli conceptuale: Boema ieșeană (realizată de Ion Barbu), „Rezervația de îngeri” (realizată de Felix Aftene) și Abis.03 (realizată de Matei Bejenaru).

Muzeul Copilăriei în Comunism

Realizat în parteneriat cu Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP Iași), Muzeul Copilăriei în Comunism cuprinde o expoziție permanentă împărțită în două secțiuni. O parte recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste, iar cealaltă parte este dedicată atmosferei de acasă a copilului acelor vremuri. Conceptul și amenajarea sălii de clasă aparțin USLIP Iași, iar sala dedicată obiectelor familiare copilăriei comuniste se bazează pe donațiile în exponate ale Uniunii, Asociației „Patrimoniu pentru comunitate” (APC) și Asociației pentru Ospitalitate Culturală (AOC).

Muzeul Poeziei, în clădirea din strada Vasile Alecsandri din Iași

Clădirea MNLR din Iași va cuprinde și Muzeul Poeziei. Spațiul va avea o expoziție conceptuală dedicată ideii de poezie. Pe lângă lucrările originale expuse pe pereți, muzeul cuprinde o serie de instalații artistice de mari dimensiuni. Muzeul va cuprinde pașii poeților (în toate sălile) – o lucrare compusă din perechi de pantofi originali ai unor poeți români contemporani, dar și din încălțămintea fictivă a unor poeți clasici sau a unor personaje literare. Sticle pentru minte, inimă și literatură (sala din dreapta) – o lucrare creată dintr-o varietate de sticle „umplute cu poezie”, fiecare dintre acestea conținând câte un poem scris de mână și semnat de câte un poet român contemporan. Muzeul Poeziei va cuprinde și un spațiu cu 10 mașini de scris personalizate, fiecare dedicată câte unui poet român, o altă sală cu manechine de plastic îmbrăcate în poezie, în diferite costumații pe care sunt pictate versuri.

Muzeul Teatrului Evreiesc în România

Muzeul Teatrului Evreiesc în România va fi deschis la parterul clădirii și va avea 11 săli. Muzeul va reconstitui momentele importante ale teatrului evreiesc. Sala Avram Goldfaden reflectă, printr-un caiet-manuscris, fotografii și afișe, nașterea teatrului idiș în lume. Două săli sunt intitulate „Începuturile teatrului evreiesc (sec. XIX-XX) și conțin afișe și alte documente originale. Ultima sală este interactivă, decorată cu afișe ale spectacolelor evreiești din Iași și București, iar copiii se vor putea implica în diverse activități legate de teatru.

Muzeul Pogromului de la Iași, în Casa Muzeelor

În clădirea din strada Vasile Alecsandri va fi deschis și Muzeul Pogromului de la Iași. Acest muzeu a fost realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum. În acest an au avut loc o serie de manifestări legate de comemorarea a 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-30 iunie 1941. În actuala clădire de la Casa Muzeelor a funcționat, în anii celui de-al Doilea Război Mondial, Chestura Poliției din Iași. În 1941, în curtea Chesturii au fost aduși mii de evrei. Unii au fost uciși în acel loc, alții au fost urcați în trenurile morții spre Călărași sau Podu Iloaiei. În sălile de expoziție destinate Muzeului Pogromului de la Iași sunt expuse fotografii din timpul prigoanei împotriva evreilor, o hologramă, mărturii ale supraviețuitorilor, documente și artefacte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024