Prima pagină » Local » Se deblochează angajările în spitalele din Iași. Se vor scoate la concurs posturi din cele aflate în subordinea autorităților locale și județene – FOTO

Se deblochează angajările în spitalele din Iași. Se vor scoate la concurs posturi din cele aflate în subordinea autorităților locale și județene – FOTO

12 ian. 2024, 02:00, 6 ,
Cristina Doroftei în Local

Se deblochează angajările din sistemul sanitar după doi ani în care acestea au fost blocate. În spitalele din Iași se numărau, în vara anului 2023, 600 de posturi care trebuiau ocupate. Între timp s-au adăugat mai multe din cauza pensionărilor, a deceselor și a personalului medical care a ales drumul străinătății.

Se deblochează angajările în spitalele din Iași după doi ani în care au fost blocate

 mai mulți medici

În spitalele din Iași se numărau în vara anului 2023, 600 de posturi care trebuie ocupate

Ultimele angajări în sistemul public au fost făcute în aprilie 2022, în sensul în care au fost titularizați cei angajați pe perioada pandemiei, pe bază de concurs de dosare. Ieri, după ce Guvernul a deblocat aproximativ 8.000 de posturi în sistemul medical și al asistenței sociale, la Iași vor fi organizate concursuri pentru spitalele aflate în subordinea primăriei sau a Consiliului Județean.

„S-au luat în considerare solicitările care au fost trimise de la Iași anul trecut. Au existat solicitări atât din sistemul sanitar, cât și din cel al asistenței sociale. Cu siguranță, acestea angajări ar trebui să fie făcute cel puțin în spitalele care se află în subordinea autorităților locale, au fost mici excepții pentru spitalele care se află în subordinea Ministerului Sănătății, cum este, la Iași, Spitalul «Sf. Spiridon», Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni Grajduri, Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. George I.M. Georgescu», au fost câteva luni de zile derogare, perioadă în care unele spitale au reușit să mai angajeze. În vară se numărau 600 de posturi atât pentru medici, asistente și infirmieri. Cifra a crescut cu siguranță, având în vedere pensionările, plecările în străinătate și decesele”, subliniază Iulian Cozianu, președinte Sindicatului Sanitas Iași.

Este primul pas prin care se rezolvă problemele din sistemul sanitar

un medic

În momentul de față urmează să se facă angajări, în cel mai scurt timp în spitalele care se află în subordinea autorităților locale

Deblocarea acestor posturi este un pas mic pentru a acoperi lipsa personalului din unitățile medicale.

„Este o hotărâre de Guvern care rezolvă doar parțial problemele care sunt în spitalele din România și a locurilor de muncă”, adaugă Iulian Cozianu.

Acest lucru a fost posibil doar cu câteva condiții, anume ca fiecare angajare să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate. Acest lucru este valabil și atunci când vine vorba despre medicii de familie.

„Așa cum am promis, deblocăm, astăzi, angajările pentru aproape 8.000 de posturi în sănătate și asistență socială! Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are, în acest an, un buget cu peste 40 la sută mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară. De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde de lei cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente, pe luna ianuarie, pentru medicamente și servicii medicale. Însă fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate.

Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! În așa fel încât serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern, de joi.

Este important ca aceste concursuri să fie demarate cât mai repede și în spitalele din Iași. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat unitățile medicale să demareze imediat procedurile pentru scoaterea la concurs a acestor posturi, pentru că nu trebuie așteptat 6 luni, ci în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024