Se dau zile de concediu pentru cei care suferă din dragoste! Noul proiect de lege a fost inițiat de un deputat filipinez, Lordan Suan, după ce mai mulți angajatori au venit cu ideea de a oferi trei zile libere pentru cei care au trecut printr-o despărțire de partenerul de viață și sunt în depresie. Legea a stârnit deja controverse.
Se dau zile de concediu pentru cei care suferă din dragoste!
Un manager din Filipine a oferit unor angajați cinci zile libere, după ce a observat că aceștia sufereau din dragoste după despărțirea de partener. Concediul inovator a stârnit controverse, însă un deputat filipinez a inițiat un proiect de lege pentru a fi implementat legal concediul pentru cei care suferă din dragoste.
Inițiativa a luat naștere în Filipine, de la Ricardo Dublado, CEO al Hotelului Cebu Century Plaza, care a decis să dea o mână de ajutor angajaților săi aflați în dificultate emoțională. Ideea managerului a venit după ce el însuși a experimentat personal o despărțire dureroasă. Angajatorul a observat că salariații săi treceau la locul de muncă prin crize de plâns, depresie și dificultăți de relaționare cu ceilalți colegi. Proiectul de lege prin care angajații care suferă din dragoste să beneficieze de câteva zile de concediu a stârnit controverse.
Mulți consideră că problemele amoroase nu trebuie să afecteze viața profesională și că suferințele din dragoste nu reprezintă un motiv pentru a beneficia de zile libere. Deocamdată legea se află în dezbatere și rămâne de văzut dacă va intra în vigoare în Filipine.
Concediu pentru situații excepționale
O lege recentă îi vizează și pe angajații din România. Aceștia pot beneficia de 10 zile de concediu suplimentar pentru situații excepționale. Angajații din România pot avea încă 10 zile libere pe an pe lângă cele 21 de zile stabilite de lege. Există însă condiții pentru cei care vor să beneficieze de acest concediu de 10 zile. Angajații pot să ceară liber dacă au o problemă de sănătate sau dacă un membru al familiei este bolnav sau are un accident.
Concediul de 10 zile pentru situații excepționale este plătit de angajator, însă perioada liberă trebuie recuperată. În calculul duratei concediului de odihnă anual, zilele libere luate pentru situații neprevăzute sunt considerate perioade de activitate prestată.
O altă lege recentă din Codul Muncii îi vizează pe angajații care au copii cu probleme speciale. Este vorba despre dublarea perioadei de telemuncă pentru această categorie de salariați. Legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent. Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani. Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale.
Un nou concediu ar putea fi introdus pentru angajați. În Filipine, a fost inițiat un proiect de lege prin care salariații care suferă din dragoste să beneficieze de câteva zile libere de la muncă. Legea aflată în dezbatere a stârnit deja controverse.