Prima pagină » Business în România » Se dau vouchere noi în România, prin programului Electric Up 2024! A fost hotărât de Guvern înainte de Paşte
Se dau vouchere noi în România, prin programului Electric Up 2024! A fost hotărât de Guvern înainte de Paşte

Se dau vouchere noi în România, prin programului Electric Up 2024! A fost hotărât de Guvern înainte de Paşte

06 mai 2024, 13:30, 1 ,
BZI.ro, în Business în România

Se dau vouchere noi în România, prin programului Electric Up 2024. Acest program este gestionat de Ministerul Energiei și a fost modificat semnificativ printr-o ordonanță de urgență recent oficializată de Executiv. Programul Electric Up 2024 se adresează IMM-urilor și firmelor din HoReCa ce vor să ceară bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare pentru mașini electrice și, de-acum, sisteme alternative de încălzire/răcire.

Se dau vouchere noi în România, prin programului Electric Up 2024

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru instituirea programului Electric Up 2024 prin care companiile HoReCa de toate dimensiunile, precum și microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domenii diverse vor putea obține de la stat ajutoare de până la 150.000 EUR fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Prin acest program se va aloca suma totală de 450 de milioane de lei pentru etapa a doua. Programul este destinat întreprinderilor mici și mijlocii și persoanelor juridice române din domeniul HoReCa.

Ministerul Energiei a propus modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 159/2020 pentru lansarea celei de-a doua ediții a programului „ELECTRIC UP”.

În cadrul noii ediții, valoarea finanțării nerambursabile a crescut de la 100.000 euro la 150.000 euro. Puterea instalată pentru panourile fotovoltaice finanțate poate ajunge până la 150 kW. De asemenea, programul sprijină:

  • dezvoltarea stațiilor de reîncărcare pentru mașinile electrice
  • încurajează stocarea
  • introduce ca noutate finanțarea sistemelor alternative de încălzire-răcire.

„Se dorește un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2. Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cui se adresează Programul Electric Up 2024

Programul Electric Up este destinat Intreprinderilor Mici și Mijlocii și vizează operatorii economici din domeniul Horeca. Aceștia pot primi vouchere pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, cu o putere între 27 kWp și 150 kWp, necesară pentru consumul propriu.

Mai mult, pot beneficia de finanțare pentru stațiile de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibride plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, precum și pentru un sistem alternativ de încălzire / răcire.

Proiectul de investiţii trebuie să includă:

  • un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 150 kWp pentru consumul propriu
  • o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și hibride plug-in
  • un sistem alternativ de încălzire/răcire.
  • Suma decontată este proporțională cu puterea instalată.
  • Beneficiarii eligibili în programul Electric Up 2 vor fi:
  • companii din sectorul HoReCa (precum hotelurile, restaurantele, barurile),
  • microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM – întreprinderi care au sub 250 de angajaţi şi a căror cifră anuală de afaceri nu depăşeşte 50 de milioane euro şi/sau al căror total al bilanţului anual nu depăşeşte 43 de milioane euro) din domenii diverse.

Acestea vor putea obține finanțarea nerambursabilă de la stat pentru proiecte de investiții integrate.

Astfel, se dau vouchere noi în România, prin programului Electric Up 2024, proiect gestionat de Ministerul Energiei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *