Prima pagină » National » Se dau prime de carieră didactică pentru a-i convinge pe profesori să rămână în sistem!
Se dau prime de carieră didactică pentru a-i convinge pe profesori să rămână în sistem!

Se dau prime de carieră didactică pentru a-i convinge pe profesori să rămână în sistem!

25 oct. 2024, 15:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se dau prime de carieră didactică pentru a-i convinge pe profesori să rămână în sistem! Este vorba despre 500 de lei, sumă ce poate fi folosită pentru cursuri de formare și activități educaționale. Iată de când se virează acești bani pentru profesori.

Se dau prime de carieră didactică pentru a-i convinge pe profesori să rămână în sistem!

Fiecare profesor va primi o primă de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei pe an şi o primă de carieră profesională, în valoare de 500 de lei. Banii pentru dascăli provin din fonduri europene. Guvernul a decis să acorde prime de carieră didactică şi profesională pentru a-i convinge pe profesorii din România să rămână în sistem.

Prima de carieră este primită de toți profesorii din învăţământul preuniversitar și universitar de stat, cadre didactice cu grad de conferențiar, șefi de lucrări/lectori și asistenți universitari. Prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei pe an poate fi folosită pentru cursuri de formare profesională, achiziţionarea de echipamente IT şi pentru cărţi de specialitate sau pentru alte materiale didactice.

Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei pe an, poate fi folosită pentru cursuri de formare şi alte activităţi educaționale. Banii vor fi primiţi anual, începând cu luna octombrie 2024 şi vor putea fi folosiţi până în luna octombrie a anului următor.

O nouă profesie didactică în România

Apare o nouă profesie în sistemul de învățământ din România! Este vorba despre cea de „profesor itinerant și de sprijin.” Pentru a ocupa un post de profesor itinerant și de sprijin, candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Este obligatorie absolvirea unei facultăți cu licență în psihopedagogie specială, psihologie sau pedagogie. Candidații trebuie să finalizeze un master didactic în unul dintre domeniile psihopedagogice și să efectueze un stagiu practic de un an școlar, sub supravegherea unui profesor mentor cu experiență în educația specială.

Fiecare școală care are elevi cu nevoi speciale va scoate la concurs posturi pentru profesori itineranți și de sprijin. Profesorul itinerant va desfășura activități de învățare, stimulare și recuperare pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale. Un post de profesor itinerant și de sprijin este alocat pentru 8-12 copii cu deficiențe moderate sau ușoare, integrați individual sau în grupuri de 2-3 elevi în clase din școlile de masă. Pentru copiii cu deficiențe grave, profunde sau asociate, normarea este de 4-6 elevi pe post, cu aceeași normă de predare de 16 ore pe săptămână.

O altă schimbare recentă în sistemul de învățământ este modificarea mai multor grupe profesionale educaționale. Astfel, profesorii din învățământul primar și preșcolar se vor numi profesori în învățământul primar și educație timpurie. Educatorii în învățământul preșcolar se vor numi profesori și educatori pentru educație timpurie. Paznicii școlilor se vor numi lucrători în servicii private de securitate.

O altă schimbare pentru cadrele didactice se referă la meditațiile private cu elevii. În anul școlar 2024-2025, profesorii sunt obligați să își asume în scris că respectă regulamentul privind interzicerea meditațiilor la clasă, prevăzut în Legea Educației, iar dacă îl încalcă sunt pasibili de sancțiuni. Prevederea există de câțiva ani în Codul de Etică, dar nu a fost luată în serios până acum. În declarație cadrul didactic trebuie să-și treacă numele și prenumele, adresa, datele din buletin, trebuie să noteze numele și adresa școlii, dar și ce normă didactică are. În declarație se completează apoi disciplina, clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.

Profesorii vor beneficia de prime de carieră didactică și o primă specială de 500 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru formarea profesională a dascălilor. Prin aceste măsuri, Guvernul încearcă să îi încurajeze pe profesori să nu se retragă din sistemul educațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025