Prima pagină » National » Se dau noi ajutoare sociale pentru români. Câți bani vor primi cei care stau degeaba
Se dau noi ajutoare sociale pentru români. Câți bani vor primi cei care stau degeaba

Se dau noi ajutoare sociale pentru români. Câți bani vor primi cei care stau degeaba

04 iul. 2024, 08:00, 2 ,
în National

Se dau noi ajutoare sociale pentru români. Vor fi introduse stimulente financiare pentru cetățenii vulnerabili, fără loc de muncă sau pentru cei din medii defavorizate. Este vorba despre introducerea venitului minim de incluziune. Iată câți bani vor primi cei care stau degeaba.

Se dau noi ajutoare sociale pentru români

Venitul minim de incluziune este un program de asistență socială destinat să ajute persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească problemele financiare. VMI este structurat în două componente principale: Sprijin pentru Incluziune și Sprijin pentru Familia cu Copii. Pentru a accesa VMI, beneficiarii trebuie să depună o cerere unică, indiferent dacă vor beneficia de una sau ambele componente.

Prima componentă vizează prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, înlocuind ajutorul social anterior destinat asigurării venitului minim garantat. Cea de-a doua componentă, axată pe familiile cu copii minori, își propune prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație. Concret, pe lângă ajutorul social de până acum, românii vulnerabili pot primi alți bani gratis de la stat. Este vorba despre suma de 400 de lei pe lună de persoană și se acordă celor care nu au loc de muncă.

Românii din categorii defavorizate, cu venituri modeste, dar și pensionarii primesc bani pe cardul de alimente. Banii pot fi folosiți exclusiv pentru plata unor bunuri necesare consumului. De asemenea, se pot plăti mese calde. O inițiativă legislativă caută să extindă valabilitatea cardurilor de alimente astfel încât persoanele cu venituri mici să poată cumpăra cu aceste carduri și medicamente.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde este în 2024 de 250 de lei, sumă care va fi acordată, ca până acum, o dată la două luni. Pentru anul în curs, calendarul acordării celor șase tranșe va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. În decursul anului, banii au fost încărcați pe carduri între 10 și 15 ale fiecărei luni. Sumele ce vor fi încărcate pe carduri vor putea fi utilizate doar în perioada de valabilitate a acestora. Termenul de valabilitate al acestui card social de alimente este de un an de la data încărcării acestora. O altă veste este aceea că începând cu anul 2025 și până în anul 2027, valoarea acestor vouchere sociale va fi înjumătățită, ceea ce înseamnă că vor avea o valoare nominală de 125 de lei. O altă modificare care va intra în vigoare începând de anul viitor este aceea că aceste carduri nu vor mai fi alimentate la două luni, ci o dată la șase luni. Rămâne de văzut ce legi vor intra în vigoare de la anul în privința cardurilor de alimente.

Mai mulți bani de la stat pentru persoanele din medii defavorizate

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va subvenționa cu 132,7 milioane de lei un număr de 542 de centre de servicii sociale administrate de asociații, fundații și culte care acordă servicii pentru 15.871 de persoane. Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat, prin fondurile alocate MMSS, pentru perioada februarie-decembrie 2024.

Față de anul 2023, numărul de beneficiari sprijiniți este mai mare cu peste 3.000. În 2023 au fost subvenționate 461 centre ale unor asociații, fundații și culte, iar în 2024 sunt 542 de centre subvenționate.

„Este un sprijin important pe care îl dăm sistemului de servicii sociale. Dar impunem și condiții. Prima condiție este ca furnizorul să fie licențiat. Avem, de asemenea, controale mai dese și, în general, toleranță zero față de abaterile care ar putea afecta beneficiarii. Am inițiat o nouă lege a asistenței sociale care va întări sistemul de protecție.”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Comentarii
  • Cei mai multi bani pe care ii primesc cei care stau degeaba sunt magistratii, functionarii din directii, pensionarii speciali si altii asemenea, cetatenii de rand primesc suturi in fund si taxe cat mai mari, amenzi pentru orice banalitati si tot asa. Oamenii cu adevarat necajiti nu primesc nimic, ei privesc de la margine fundurile tuturor care le intorc spatele.

  • statul incurajeaza iepureala. leprele se f** in continuu si dau nastere la niste pramatii ca si ei, aia la randul lor vor trai de pe statul degeaba, vandalizand, cersind, furand si dat in cap la oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025