Prima pagină » Economic Local » Se dau mai mulți bani pentru angajarea tinerilor în agricultură. Ce fermieri din Iași pot depune actele?
Se dau mai mulți bani pentru angajarea tinerilor în agricultură. Ce fermieri din Iași pot depune actele?

Se dau mai mulți bani pentru angajarea tinerilor în agricultură. Ce fermieri din Iași pot depune actele?

28 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Orice agricultor care vrea să angajeze tineri în domeniu și vrea să beneficieze de ajutorul acordat de stat poate depune dosarele la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat la nivel național suma de patru milioane de lei în acest an, cu un milion de lei mai mult față de anul trecut. Banii sunt acordați pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară. Banii sunt utilizați pentru acordarea unor facilități fiscale atât pentru angajator, cât și pentru angajat.

Ce bani primesc fermierii și angajații?

Astfel, fermierul care angajează doi tineri va primi un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru fiecare, dacă tânărul are studii superioare în domeniu, de 750 de lei, pentru persoanele cu studii medii de specialitate și de 500 de lei pentru persoanele fără. De asemenea, angajatul beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut. Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

Ce documente trebuie sa depună fermierii?

Termenul de depunere a actelor expiră la sfârșitul acestui an. Anul trecut au depus documentele doar trei fermieri din Iași. Agricultorul înscris în program trebuie să facă dovada angajării a doi tineri pentru a primi sprijinul financiar de la stat. De asemenea, fermierul care arată că angajații au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare pot obține sumele promise. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă. La rândul său, tânărul beneficiar al programului care va fi angajat în condițiile acestei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`