Se dau mai mulți bani de la stat. Ministerul Sănătăţii a făcut anunţul oficial despre programul pentru care se dau mai mulţi bani. Este vorba despre centrele de transfuzii sanguine. Iată cine va beneficia de ajutorul financiar.
Se dau mai mulți bani de la stat
Programul pentru care se dau mai mulţi bani aşteaptă de 10 ani majorarea preţurilor. Astfel, unităţile de sânge şi componentele sanguine umane pentru utilizare terapeutică vor fi plătite cu mai mult. Proiectul a fost propus de Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau”, în ideea în care sumele nu au mai fost modificare din 2014 şi modifica ordinul Ministrului Sănătății nr. 1479/2014.
,,În situaţia în care, începând cu anul 2018, indicele anual al preţurilor de consum a înregistrat un trend crescător, acest lucru are un impact semnificativ la nivelul preţurilor tuturor bunurilor şi serviciilor utilizate în procesul de colectare, procesare, testare, stocare şi distribuţie a sângelui uman şi a componentelor sanguine.”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului de act normativ.
Sânge total – unitate adult (STUA), fără iradiere – preţ actual 448,95 lei; preţ nou: 895,67 lei; procent majorare: 99,5%.
Sânge total deleucocitat – unitate pediatrică (STUP – DL), fără iradiere – preţ actual 184,26 lei; preţ nou: 360,00 lei; procent majorare: 95,4%.
Plasmă proaspătă congelată (PPC) – preţ actual 224,93 lei; preţ nou: 383,81 lei; procent majorare: 70,6%.
Proiectul propune introducerea a cinci produse noi, care sunt prelucrate în Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.
Lege nouă pentru pacienții din România
Românii pot apela la terapia durerii, dacă nu se vindecă de simptome. Legea a fost votată în Parlament, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial joi, 4 iulie 2024. Noua lege introduce serviciile medicale de terapia durerii pe lista celor decontate pentru pacienţii asiguraţi din România.
„Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii.“, prevede noua lege, care completează un articol din Legea nr. 95/2006.
Aproximativ 20% din populaţia adultă europeană este afectată de o durere cronică, dar mai puţin de 2% dintre pacienţi accesează serviciile specializate în terapia durerii. Ministerul Sănătății urmează să poarte consultări cu organismele profesionale şi cu alte instituţii relevante, pentru a elabora o strategie privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor şi o strategie privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.
De asemenea, există anumite servicii de SPA decontate de CAS, însă puțini români știu asta. Tratamentul balnear este un tratament medical de reabilitare, care este utilizat în principal pentru reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare. Datorită importanței tratamentului balnear în îngrijirea de reabilitare, costul unor tratamente este subvenționat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste tratamente sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat și necesită o fișă de tratament.
Nu se decontează de casele de asigurări de sănătate serviciile de medicină fizică şi de reabilitare atunci când acestea se acordă pentru situaţii care privesc corecţii de natură estetică şi de întreţinere, cum ar fi vergeturi, sindrom tropostatic, gimnastică de întreţinere, fitness, body-building. De cele mai multe ori, pensionarii sunt cei care beneficiază de toate aceste tratamente pentru bolile cronice de care suferă. Consultațiile sunt eliberate de către medicii specialiști și se fac prin Casa Națională de Pensii.