Se dau bani pentru tinerii care vor să se angajeze. Iată ce condiții trebuie îndeplinite

Se dau bani pentru tinerii care vor să se angajeze. Iată ce condiții trebuie îndeplinite

23 apr. 2024, 09:45 _____ Vizualizări
BZI.ro, în Actualitate

Se dau bani pentru tinerii care vor să se angajeze. Statisticile arată că România se află în topul țărilor cu cea mai scăzută rată de angajare a tinerilor din Uniunea Europeană. De aceea, noul proiect de lege propune ca indemnizația de internship să nu fie impozitată, pentru ca tinerii să primească mai mulți bani. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.

Se dau bani pentru tinerii care vor să se angajeze

Dacă proiectul de lege va intra în vigoare, tinerii aflați în perioada de internship ar primi cel puțin suma totală a indemnizației lor. Taxarea ar interveni doar în cazul în care indemnizația depășește salariul minim brut. Acest fapt ar facilita tranziția de la școală la piața muncii și i-ar ajuta pe tineri să evolueze profesional.

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

Ce sume se acordă de la stat

Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Cele mai multe angajări au fost făcute în câteva domenii: comerț și reparații – peste 400.000 de contracte noi, construcții – 380.000, industrie prelucrătoare și servicii.

De asemenea, Ministerul Muncii a mai precizat că va acorda subvenții pentru angajatorii care aleg să încadreze tineri în diverse categorii. Tineri absolvenți de învățământ primesc o subvenție de 2.250 lei/lună, pe o perioadă extinsă de 12 luni.

Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *