Prima pagină » Economic Local » Se dau bani pentru plata salariilor! Salvare pentru companiile care au activitatea restricționată în continuare din cauza pandemiei COVID-19. Statul va acoperi diferențele salariale
Se dau bani pentru plata salariilor! Salvare pentru companiile care au activitatea restricționată în continuare din cauza pandemiei COVID-19. Statul va acoperi diferențele salariale

Se dau bani pentru plata salariilor! Salvare pentru companiile care au activitatea restricționată în continuare din cauza pandemiei COVID-19. Statul va acoperi diferențele salariale

01 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Economic Local

Statul oferă bani pentru plata salariilor companiilor care au activitatea restricționată în continuare din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, a fost propus un mecanism prin care plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50 la sută, și stat, care va acoperi 75 la sută din diferența dintre salariul de bază și cel micșorat ca urmare a reducerii timpului de muncă din cauza COVID-19

Statul oferă bani pentru plata salariilor companiilor care au în continuare activitatea restricționată din cauza pandemiei COVID-19. În cadrul dezbaterii „România se întoarce la muncă! Flexibilitate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat intenția de a implementa un program de lucru flexibil (modelul Kurzarbeit) și a solicitat partenerilor să vină cu propuneri privind aplicarea noii măsuri.
Mecanismul presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50 la sută din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75 la sută din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

Bani pentru companii și SRL-uri care au redus programul de muncă din cauza COVID-19

Se încearcă aplicarea acestui sistem de program flexibil de muncă pe o durată determinată de timp, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru program redus.

„În acest context, pentru companii urmează să fie adoptat un set de măsuri care să vină în completarea efectelor pe care le-ar avea reglementarea programului flexibil, fiind gândite granturi pentru companiile din domeniile a căror activitate continuă să fie restricționată, dar și pentru companiile din domeniile productive, în vederea creșterii capacității de producție”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Mii de ieșeni au intrat în șomaj tehnic după restricțiiile impuse din cauza pandemiei COVID-19

Prin noile măsuri ar urma să fie acordat sprijin și pentru repornirea SRL-urilor fără angajați, cu unul sau doi acționari care activau în domenii profund afectate de criză, astfel încât să poată reporni din punct de vedere economic.
În prima lună a Stării de urgență, în aprilie 2020, prin AJOFM Iași au fost acordate aproximativ 5 milioane de lei pentru cei peste 7.000 de salariați intrați în șomaj tehnic la vremea respectivă. Suma a fost plătită către beneficiarii care au depus dosarele la începutul lunii aprilie, fiind vorba despre aproximativ 18.000 de ieșeni. Pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână și care au fost trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025