Se dau bani pentru cei care merg cu bicicleta la muncă. Un oraş din Europa a alocat fonduri de 1,2 milioane de euro pentru a-i recompensa pe cei care aleg să circule cu bicicleta în locul mașinii. Iată ce reguli trebue să respecte beneficiarii.
Se dau bani pentru cei care merg cu bicicleta la muncă
Proiectul, intitulat ,,Pedalează, Florența te premiază”, este luat în calcul pe parcursul unui an și are drept scop schimbarea obiceiurilor de mobilitate în rândul cetățenilor. Inițiativa are loc în Florența, Italia, și urmează să fie pusă în aplicare începând cu data de 3 iunie 2024. În acest scop autorităţile au alocat proiectului fonduri de 1,2 milioane de euro.
Cei care vor să participe la acest program pot câștiga chiar şi 20 de cenți per kilometru parcurs plus 5 cenți pentru fiecare kilometru pe cicluri ,generice”, atâta vreme cât stau pe raza orașului Florența. Mai mult, navetiștii pot primi recompense generoase de până la 15 cenți pe kilometru dacă aleg ca mijloc de transport bicicleta în locul mașinii.
Înregistrarea în program se face prin intermediul aplicației Pin Bike. Important de precizat este că cei care sunt înscriși în program primesc un dispozitiv antifraudă. Mai mult, utilizarea efectivă a bicicletei va fi monitorizată printr-un dispozitiv hardware Bluetooth. Scopul noilor legi ale Uniunii Europene este să încurajeze adoptarea mașinilor electrice și a vehiculelor care folosesc surse de energie mai puțin poluante. Conform noului standard Euro 7, combustibilii tradiționali vor trebui să cedeze terenul în fața vehiculelor electrice și a celor alimentate cu surse regenerabile de energie.
Legi mai dure pentru șoferi
Au fost anunțate reguli noi pentru șoferii care călătoresc cu mașina în străinătate. Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate. Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii.
Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident. Sancțiunile prprue de UE vor fi aplicate și șoferilr care călătoresc pentru afaceri sau vin în vacanță cu mașina.
,,Pentru a spori siguranța rutieră, țările UE trebuie să coopereze și să dispună de instrumente eficiente de pedepsire a celor care încalcă regulile de circulație din străinătate. Normele actualizate vor contribui la realizarea acestui obiectiv, dar sunt benefice și pentru conducătorii auto, care vor primi informații într-un interval de timp strict, într-o limbă pe care o înțeleg și cu o descriere a procedurii de recurs. Interzicerea utilizării unor companii private pentru a încasa amenzile va proteja în mod eficace conducătorii auto împotriva escrocheriilor și a scurgerilor de date cu caracter personal.
”, a declarat raportorul Parlamentului European, eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski.
Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.