Se dau bani pentru cei care duc câinii maidanezi la adăpost. Legea a intrat în vigoare pentru a limita numărul animalelor abandonate pe stradă. Vizați sunt și cei care nu își mai permit sau nu mai vor să țină câinii. Iată cu ce sume sunt recompensați românii.
Se dau bani pentru cei care duc câinii maidanezi la adăpost
Primăria din Focșani a decis să acorde recompense persoanelor care aduc câini la adăpostul organizat de municipalitate la Golești, pentru a limita numărul animalelor abandonate pe stradă. Persoanele care predau câinii la adăpostul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân sunt recompensate cu suma de 100 de lei pentru fiecare câine adult în vârstă de peste un an şi cu 50 de lei pentru puii cu vârsta cuprinsă între 4 – 12 luni.
„Acţiunea de informare vizează în special reducerea cazurilor de abandon al câinilor în Municipiul Focşani, care s-au înmulţit în acest an. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu mai vor sau nu mai pot să aibă grijă de un câine, îi informăm că au posibilitatea să îl predea adăpostului public de la Goleşti.”, se arată într-un comunicat de presă al primăriei Focşani.
Prin campania de informare „Nu abandonați câinii pe stradă”, proprietarii de câini vor fi informați asupra obligațiilor și sancțiunile pe care le riscă dacă nu respectă aceste obligații.
Noi măsuri pentru animalele fără stăpân
Primăria Buzău a anunţat că va plăti 6 milioane de lei pentru sterilizarea câinilor fără stăpân. Prețul ce va fi plătit către cabinetele medicale veterinare este de 600 de lei pentru fiecare câine sterilizat. Aceste măsuri legislative impun sterilizarea obligatorie pentru câinii fără pedigree și microciparea pentru toți câinii, având drept scop gestionarea responsabilă a animalelor de companie și prevenirea abandonului acestora. Sterilizarea, vaccinarea şi microciparea câinilor sunt obligatorii, iar fiecare animal trebuie înregistrat în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân din România. Animalele nu trebuie hrănite pe străzi, alei, parcuri, scări de bloc, cimitire sau alte spaţii care aparţin domeniului public, hrănirea câinilor fără stăpân putând fi sancţionată cu amendă între 800 – 1.000 lei.
Potrivit noii propuneri legislative, animalele fără stăpân vor fi găzduite în adăposturile serviciilor specializate pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Este obligatoriu ca populația să fie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și opțiunile de adopție sau revendicare prin afișarea acestor informații la sediul adăpostului și al serviciului specializat. Conform proiectului, Consiliile locale sunt obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.
De asemenea, acestea sunt obligate să amenajeze și să suplimenteze, din fonduri proprii și în conformitate cu cerințele proiectului, adăposturile publice pentru animalele fără stăpân și au, de asemenea, responsabilitatea de a angaja cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru a se ocupa de evidență și supraveghere. Costurile necesare implementării procedurilor prevăzute de actul normativ sunt suportate din bugetul local sau din alte surse. Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se desfășoară conform normelor și măsurilor sanitar-veterinare.
Cert este că persoanele care predau câinii la adăpostul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân sunt recompensate cu suma de o sută de lei pentru fiecare câine adult în vârstă de peste un an şi cu 50 de lei pentru puii cu vârsta cuprinsă între 4 – 12 luni. Puii sub patru luni nu se acceptă fără mamă. Legea nu a fost adoptată deocamdată de toate primăriile din țară.
Mamă ce bani aș face cu câinii vecinilor, cum prind câte unul pac la adăpost cu el pe 100 lei. Uauuu!
Specificați va rog care lege? Ce lege nouă? Eu nu am găsit ninic in temă.. Iar legile actuale nu pomenesc de asa ceva..