Se dau bani pentru bunicii care au grijă de nepoți! Țara care a adoptat această lege este Suedia. O lege stabilește clar că bunicii pot beneficia de prestații parentale plătite pentru îngrijirea nepoților lor. Iată cât este indemnizația de bunic în 2025.
Se dau bani pentru bunicii care au grijă de nepoți!
Suedia este țara care plătește un ajutor bunicilor pentru îngrijirea nepoților lor. În Suedia, după nașterea unui copil, părinții au dreptul la 480 de zile de concediu plătit, adică 16 luni pentru fiecare nou-născut. 390 dintre aceste zile sunt calculate în funcție de venitul tatălui sau al mamei, în timp ce restul de 90 sunt fixe și plătite cu 180 de coroane pe zi (aproximativ 15 euro pe zi ). Această parte fixă reprezintă ajutorul pe care îl pot primi bunicii, în jur de 450 de euro pe lună.
Legea permite să se transfere maximum 45 de zile per părinte către bunic și maximum 90 de zile în cazul familiilor monoparentale către buni în primul an de viață al copilului. În această perioadă, bunicii nu pot lucra sau studia, ci trebuie să se dedice exclusiv îngrijirii nepoților.
Suedia se află printre puținele țară care au adoptat o serie de politici de recunoaștere a rolului esențial pe care bunicii îl joacă în creșterea copiilor, oferindu-le acestora sprijin financiar și legal pentru a se dedica îngrijirii nepoților.
Legea se află în dezbatere și în România
Și în România s-a discutat despre un proiect prin care bunicii care îi au în grijă pe nepoţi să primească o indemnizaţie în valoare de 1.500 de lei, în cazul în care părinţii revin la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului, însă legea nu a fost adoptată. Dacă noua lege va fi adoptată, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.
Pentru a primi indemnizația de bunic, trebuie îndeplinite câteva condiții:
a) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Braşov;
b) bunicul se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia şi are acordul părinţilor acestuia/acestora;
c) bunicul este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Braşov;
e) bunicul se ocupă de creşterea şi îngrijirea cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia;
f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoţilor;
g) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public şi niciunul dintre părinţi nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
h) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic şi bunicul beneficiar al indemnizaţiei nu au datorii faţă de bugetul local;
i) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic (în cazul părinţilor divortaţi) sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.
Legea privind acordarea indemnizației de bunic a fost adoptată în Suedia și se află în dezbatere și în alte țări.