Se dau bani pentru fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru asigurarea culturilor, plantelor și animalelor. Sesiunea de depunere se desfășoară în perioada 9 august–16 decembrie 2022
Fermierii din Iași pot să depună cererile de finanțare pentru submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august–16 decembrie 2022, iar cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
„Sesiunea este cu depunere continuă, deci nu e o problemă dacă unii fermieri depun mai târziu, pentru că o să fie bani pentru toată lumea. Noi încă evaluăm cererile depuse din anul trecut. A scăzut un pic și volumul plăților, pentru că unii au mai amânat semnarea contractelor sau virarea unei tranșe de plată. De exemplu, dacă un beneficiar are contract de finanțare cu AFIR-ul și se duce să cumpere din Germania un utilaj agricol, termenul de livrare poate fi amânat cu câteva luni. Efectele sunt asupra finalizării proiectelor. Astfel, dacă proiectul trebuia finalizat în luna august, va fi finalizat anul viitor. Primele probleme au fost la materialele de construcții, situații izolate. Din păcate, apar astfel de situații”, susține Ficu Anghel, director general adjunct al AFIR.
Fermierii din Iași trebuie să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare
În această sesiune pot fi depuse cereri de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2021 și culturile de primăvară aferente anului 2022) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2022). Alocarea financiară disponibilă pentru cea de-a patra sesiune a submăsurii 17.1 este de 15.260.041 de euro. Depunerea cererilor de finanțare se realizează continuu, până la epuizarea fondurilor alocate, cu posibilitatea suplimentării acesteia cu disponibilul rezultat în urma finalizării celei de-a treia sesiuni sau ca urmare a realocărilor, dacă există interes din partea solicitanților. Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv de către fermier sau de solicitantul finanțării. Pentru a putea primi sprijin prin intermediul submăsurii 17.1, solicitanții trebuie să fie „fermieri activi” în anul pentru care solicită sprijinul.
De asemenea, pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile eligibile prevăzute în Fișa submăsurii din PNDR 2020 care să acopere toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură sau întreg efectivul de animale aferent aceleiași specii existente în cadrul exploatației și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Seceta a făcut ravagii în ferme astfel că unii agricultori au ajuns la disperare.
Se dau bani pentru ieșenii care au culturi afectate de secetă
Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5 la Ghidul solicitantului. Printre acestea sunt fenomenele climatice nefavorabile, precum seceta, inundațiile, grindina, înghețul, infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/ 2007, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, sunt eligibile și boli ale animalelor, conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională (tuberculoza bovină, bruceloza bovină, bruceloza ovină și caprină etc). Ieșenii au fost interesați de obținerea fondurilor europene acordate în cadrul submăsurii 17.1 și, de aceea, au depus sute de cereri în fiecare an în care a fost deschisă sesiunea de înregistrare a documentelor. Cele mai multe au fost din partea agricultorilor afectați de secetă sau de înghețul de primăvară.
Se dau bani de la AFIR și pentru ieșenii care vor să înființeze grupurile de producători.