Prima pagină » Actualitate » Profesorii și personalul administrativ din învățământ vor primi bani de la stat! Sumele intră pe card în luna octombrie
Profesorii și personalul administrativ din învățământ vor primi bani de la stat! Sumele intră pe card în luna octombrie

Profesorii și personalul administrativ din învățământ vor primi bani de la stat! Sumele intră pe card în luna octombrie

22 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Profesorii și personalul administrativ din învățământ vor primi bani de la stat! Este vorba despre primele de carieră didactică și de carieră profesională pentru anul școlar 2023-2024. Sumele intră pe card în luna octombrie.

Profesorii și personalul administrativ din învățământ vor primi bani de la stat!

Cadrele didactice și personalul auxiliar vor primi primele de carieră didactică și primele profesionale pentru anul școlar 2023-2024, în luna octombrie. Guvernul a prelungit perioada de valabilitate pentru valoarea primelor acordate anul trecut până în octombrie 2024 pentru ca toți angajații să poată beneficia de ele.

Peste 6.000 de angajați din școli și grădinițe fie nu au primit cardurile de carieră didactică/carieră profesională, fie nu au fost încărcate. Lista cu numele beneficiarilor trebuie trimisă de Ministerul Educației către Ministerul Fondurilor Europene.

,,Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.”, se precizează în lege.

Ce valoare are prima de carieră didactică

Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile. Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

  1. a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  2. b) cheltuieli pentru echipamente IT;
  3. c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  4. d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.” Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili. Prima de carieră profesională este în valoare de 500 de lei.

O noutate în anul școlar 2024-2025 îi vizează atât pe profesori, cât și pe elevi. Minsiterul Educației a anunțat că se va implementa proiectul cu o sală de detenție pentru elevii din România. Legea a fost introdusă prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie 2024. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici, care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor de curs.

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență. Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

De asemenea, din anul școlar 2024-2025, elevii vor fi sancționați cu retragerea bursei școlare dacă au abateri disciplinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`