Ieșenii care vor să investească fonduri europene în livezile din mediul rural mai pot depune proiectele la AFIR până la data de 14 februarie 2022. Fondurile alocate acestei sesiuni de depunere sunt în valoare de 30 de milioane de euro. Pentru înființarea unei livezi, ieșenii pot accesa maximum 750.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile
Ieșenii care vor să înființeze livezi, cu fonduri europene, mai pot depune proiecte pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de depunere a proiectelor în submăsura 4.2a – Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol a fost prelungită până la 14 februarie 2022. Fondurile alocate acestei sesiuni de finanțare sunt în valoare de 30 de milioane de euro. Până în prezent au fost depuse 19 proiecte în valoare de 10 milioane de euro, din toată țara, însă niciunul din Iași. Beneficiarii care pot solicita sprijin nerambursabil prin această submăsură sunt întreprinderile micro, mici, mijlocii și mari, definite conform legislației naționale în vigoare.
De asemenea, cooperativele, organizațiile și grupurile de producători care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunității Europene (TFUE), cu excepția produselor pescărești, pot solicita banii europeni.
Ieșenii care vor fonduri europene trebuie să îndeplinească mai multe condiții
Sprijinul se acordă pentru întreprinderile mici, unde intensitatea sprijinului este de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 800.000 de euro. Ieșenii care vor să modernizeze întreprinderile mici și mijlocii pot primi 550.000 de euro, jumătate din valoarea totală a unui proiect eligibil, 1,1 milioane de euro. O sumă mai mare, 750.000 de euro, pot accesa antreprenorii cu întreprinderi mai mari. Valoarea proiectului este 1,5 milioane de euro, iar intensitatea sprijinului este de 50 la sută, din totalul cheltuielilor eligibile. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 la sută în cazul investițiilor colective.
Banii europeni pot fi accesați pentru modernizarea și crearea de unități de procesare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese tehnologice. De asemenea, fondurile europene se acordă și pentru modernizarea și crearea de unități de procesare și creșterea numărului de locuri de muncă. Pomicultorii din Iași au investit în anul 2021, în sectorul pomicol, fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro.
Pentru culturile afectate de ger și grindină, fermierii din Iași primesc fonduri europene în valoare de 600.000 de euro
Fermierii din Iași care au cerut fonduri europene în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor -, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), primesc banii începând cu luna februarie 2022. Din Iași au fost depuse 300 de cereri în valoare de 600.000 de euro. Cele mai multe solicitări sunt din partea fermierilor ale căror culturi sau livezi și vii au fost afectate de ger și grindină în anul 2021.
Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.