Se dau 3600 de euro de la stat pentru români. Banii se acordă sub formă de vouchere victimelor infracțiunilor grave. Iată cum se obține ajutorul financiar.
Se dau 3600 de euro de la stat pentru români
Victimele infracțiunilor grave, care au fost puse în pericol de acte de violență, pot solicita un ajutor financiar considerabil din partea statului. Ministerul Justiției a introdus un program prin care oferă vouchere în valoare de 18.000 de lei (aproximativ 3.600 de euro) fiecare. Deocamdată, sunt disponibile 300 de vouchere, dar se ia în calcul suplimentarea acestora în anul 2025. Sumele sub formă de vouchere pot fi folosite pentru plata chiriei, asigurarea hranei, achiziționarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, medicamente și tratamente medicale.
Un alt ajutor financiar din partea statului pentru români este venitul minim pe incluziune. Venitul minim de incluziune este un program de asistență socială destinat să ajute persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească problemele financiare. VMI este structurat în două componente principale: Sprijin pentru Incluziune și Sprijin pentru Familia cu Copii. Pentru a accesa VMI, beneficiarii trebuie să depună o cerere unică, indiferent dacă vor beneficia de una sau ambele componente.
Prima componentă vizează prevenirea sărăciei și excluziunii sociale, înlocuind ajutorul social anterior destinat asigurării venitului minim garantat. Cea de-a doua componentă, axată pe familiile cu copii minori, își propune prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație. Concret, pe lângă ajutorul social de până acum, românii vulnerabili pot primi alți bani gratis de la stat. Este vorba despre suma de 400 de lei pe lună de persoană și se acordă celor care nu au loc de muncă. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va subvenționa cu 132,7 milioane de lei un număr de 542 de centre de servicii sociale administrate de asociații, fundații și culte care acordă servicii pentru 15.871 de persoane. Sumele sunt asigurate de la bugetul de stat, prin fondurile alocate MMSS, pentru perioada februarie-decembrie 2024. Față de anul 2023, numărul de beneficiari sprijiniți este mai mare cu peste 3.000. În 2023 au fost subvenționate 461 centre ale unor asociații, fundații și culte, iar în 2024 sunt 542 de centre subvenționate.
Ce trebuie să facă cetățenii pentru a primi ajutorul financiar
Românii care au fost victimele unor infracțiuni grave trebuie să urmeze niște pași pentru a intra în posesia banilor de la stat.
- Contactarea unei asociații non-profit acreditate sau DGASPC
Primul pas este să ia legătura cu o asociație non-profit acreditată sau cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din zona în care locuiesc.
- Întocmirea dosarului
La sediile DGASPC sau ale asociațiilor, va fi necesar să se întocmească un dosar care să includă documentele de la organele de anchetă și acte medicale. Aceste documente vor demonstra că viața victimei a fost pusă în pericol.
- Completarea formularului
Victimele vor completa un formular în care vor specifica nevoile urgente și modul în care intenționează să utilizeze ajutorul financiar.
- Transmiterea dosarului la tribunal
Dosarul complet va fi trimis ulterior în instanță, unde judecătorii vor lua o decizie rapidă privind aprobarea acestuia.
- Virarea banilor
După aprobarea dosarului de către tribunal, banii vor fi virați pe cardul victimei. Deși procesul de virare a banilor poate fi lent, ajutorul este destinat să ofere suport imediat în momente dificile.