Prima pagină » Actualitate » Se dau 1500 de lei pentru motorină! Iată cine sunt beneficiarii
Se dau 1500 de lei pentru motorină! Iată cine sunt beneficiarii

Se dau 1500 de lei pentru motorină! Iată cine sunt beneficiarii

06 iun. 2024, 08:00,
BZI.ro, în Actualitate

Se dau 1500 de lei pentru motorină! Doar anumite categorii de persoane pot beneficia de banii care se dau ca un sprijin pentru a se face deplasări. Iată cine sunt beneficiarii.

Se dau 1500 de lei pentru motorină!

Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant fiind în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant persoanelor cu dizabilități se face cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoţitorului.

Metoda alternativă pentru cei care nu dețin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul. Opțiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.

Ajutoare de la stat pentru persoanele cu dizabilități

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a lansat programul de ajutor pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoritățile locale pot accesa fonduri necesare serviciilor sociale, dar pot folosi stimulentele financiare și pentru construirea unor centre pentru persoanele cu dizabilități, precum centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

„România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent. Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru oameni”, a declarat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

În acest an, au fost majorate ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități. Un adult cu handicap grav va primi o indemnizație de 528 lei, în loc de 419 lei, însemnând o creștere de aproape 110 lei. Copiii cu handicap grav vor beneficia, de asemenea, de o majorare a prestației sociale, ajungând la 462 lei față de 359 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 100 de lei. Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere. Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu.

De asemenea, conform noii legi aprobate pe 14 mai 2024 de către președintele României, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, însoțite de câini ghid. Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit noului act normativ.

Comentarii
  • Stati linistiti! M-am trezit, nu m-am spalat, dar m-am asezat acu la compiutar sa-mi astern gandurile la absolut fiecare articol, pfiu ce viata palpitanta am! Stati aproape!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *