Ieșenii care vor să înființeze grupuri de producători pot depune cererile la AFIR, în luna iulie 2022. Valoarea proiectului pentru fiecare beneficiar este de 100.000 de euro
O nouă sesiune de depunere a proiectelor va fi deschisă în luna iulie 2022, în submăsura 9.1- Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1, însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/ an. Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.
Cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Înființarea grupurilor de producători, în sectorul agricol, susține înființarea și funcționarea administrativă a grupurilor de producători, astfel încât să se poată asigura valorificarea în comun a produselor agricole ale membrilor, dar și integrarea pe piaţă a producătorilor primari, prin adaptarea producţiei acestora la cerințele pieţei şi comercializarea în comun a producţiei lor.
Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru înființarea grupurilor de producători
De asemenea, fondurile care vor fi disponibile pentru fermieri, prin această submăsură, pot fi utilizate pentru a asigura îmbunătățirea performanțelor generale şi creşterea veniturilor generate de exploatațiile agricole și pentru crearea și promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare. În județul Iași, dar și în restul țării, sunt puține grupuri de producători, în sectorul legumicol sau pomicol. Unul dintre acestea este cel înființat de tinerii legumicultori din Probota. Tânărul producător Robert Zamisnicu, împreună cu alți patru fermieri, s-a asociat și a înființat o cooperativă cu banii acordați în cadrul GAL-ului Valea Prutului. Valoarea proiectului este de 80.000 de euro. Banii sunt oferiți pentru publicitate și promovare, tinerii administrând o suprafață de 50 de hectare. Aceștia produc ardei, roșii, pepeni și rădăcinoase.
„Vrem să ne mărim piața de desfacere, iar singurul mod de a pătrunde în rețelele de supermarketuri ar fi să avem o formă de asociere ca să acoperim nevoia retailerilor pe o perioadă mai mare de timp. Vrem să facem contract cu o fabrică de procesare, unde trimitem calitatea a doua a legumelor”, susține Robert Zamisnicu, legumicultor din Iași, unul dintre fondatorii asociației.
În ultimii ani tot mai mulți ieșeni depun proiecte europene pentru a înființa afaceri în sectorul legumicol.
Tinerii legumicultori caută noi piețe de desfacere a produselor
Un alt tânăr legumicultor, din cadrul asociației înființate în comuna Probota, este Marius Postolache. Tânărul, în vârstă de 21 de ani, muncește cot la cot cu părinții săi pe o suprafață de 6 hectare cu legume și 10 hectare cu pomi fructiferi. De la vârsta de 13 ani este zi de zi în piață, unde îi ajută pe părinți să vândă produsele. Tânărul a decis să se implice în afacerea demarată de părinți pentru că este una de viitor și pentru că are nevoie de o piață mai mare de desfacere s-a înscris în asociație. Producătorii de legume din Iași vând producția în piețe sau în mediul online, fiind nevoiți să apeleze și la acest mijloc din cauza pandemiei COVID-19.
Aceștia au cheltuit mai mult anul acesta pentru producția de legume și, pentru a acoperi costurile, au vândut mai scump produsele.