Prima pagină » National » Se dă motorină gratis de la stat! Cine sunt beneficiarii
Se dă motorină gratis de la stat! Cine sunt beneficiarii

Se dă motorină gratis de la stat! Cine sunt beneficiarii

23 oct. 2024, 12:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se dă motorină gratis de la stat! APIA a transmis că banii pentru fermierii români vor fi livrați prin intermediul Centrelor Judeţene. Este vorba despre plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024. Iată cine sunt beneficiarii.

Se dă motorină gratis de la stat!

Statul român va vira o sumă importantă pentru motorină în conturile fermierilor.

,,Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 239.141.753 lei şi se acordă unui număr de 17.638 beneficiari, pentru cantitatea de 136.968.678,543 litri de motorină determinată, în conformitate cu HG nr.1174/2014 şi OMADR 1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”, a transmis Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Cantităţile de motorină pentru trimestrul II/2024 care beneficiază de ajutor de stat sunt aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 373/08.10.2024. În sectorul vegetal ajutorul de stat este de 213,6 milioane de lei pentru o cantitate de peste 122,34 milioane litri de motorină, în sectorul zootehnic de 20,37 milioane de lei pentru 11,67 milioane litri, iar în sectorul îmbunătăţiri funciare ajutorul de stat se ridică la 5,18 milioane lei pentru o cantitate de motorină de 2,97 milioane litri. Cantitatea maximă de motorină anuală ce poate fi decontată este de 410 milioane litri.

Schema de ajutor de stat se aplică unui număr mediu de peste 17.600 producători agricoli, respectiv: persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și/sau persoane juridice indiferent de forma de organizare și/sau organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare și/sau organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Cine va beneficia de carduri electronice de carburant

Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant fiind în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant persoanelor cu dizabilități se face cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoţitorului.

Metoda alternativă pentru cei care nu dețin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul. Opțiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a lansat programul de ajutor pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoritățile locale pot accesa fonduri necesare serviciilor sociale, dar pot folosi stimulentele financiare și pentru construirea unor centre pentru persoanele cu dizabilități, precum centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

Un ajutor financiar de la stat pentru motorină vor primi și fermierii. Este vorba despre plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`