Se construiește primul pod împădurit în România! Ecoductul va avea o lățime minimă de 100 m, ceea ce îl face cel mai lat pod ce va fi construit în România. Ecoductul face parte din contractul pentru autostrada A1 Sibiu – Pitești. Iată care este scopul ecoductului.
Se construiește primul pod împădurit în România!
În vara acestui an, se va construi primul pod împădurit pentru animale în România. În paralel cu Autostrada A1 Sibiu – Pitești, constructorii vor începe execuția unei structuri importante, un pod de peste 300 de metri lungime și cel puțin 100 de metri lățime, pentru ca animalele Carpaților Meridionali să poată trece dintr-o parte în alta. Ecoductul va avea o lățime minimă de 100 m, ceea ce îl face cel mai lat pod ce va fi construit în România. Structura va avea o lungime de mai bine de 300 de metri.
„Pentru a putea fi funcțional, necesită amenajarea prin împădurire a unei zone de acces de aproximativ 1,2 ha, pe malul stâng al Oltului, între limita estică a ecoductului și limita Parcului Național Cozia. Soluția propusă are rolul de a reprezenta pentru fauna sălbatică cea mai bună opțiune de traversare a zonei coridorului ecologic, fără a fi nevoită să interacționeze cu una sau mai multe din barierele fizice. Pentru asigurarea menținerii coridorului ecologic regional dintre Munții Căpățânii, Munții Cozia și Munții Făgăraș, precum și pentru a reduce impactul datorat construcției nodului rutier de la Cornetu și a menținerii astfel a unui nivel de trafic ridicat pe sectorul DN7, dintre Cornetu și Brezoi, este necesară construcția unui ecoduct în nordul localității Călinești, la aproximativ 300 m sud faţă de podul rutier actual pe care DJ703M le are peste râul Olt. Astfel, ecoductul reprezintă o măsură de defragmentare și de reducere a impactului cumulat generat de proiectul autostrăzii și barierele actuale.”, au declarat reprezentanții CNAIR.
Cum va arăta construcția inedită
Procesul de execuție al acestei lucrări constă în:
- săparea și turnarea lucrărilor de fundație;
- execuţia de terasamente pe terenuri armate;
- construcția si depozitarea pe fiecare mal a unui segment al arcului;
- manipulare cu macaraua a elementelor asamblate;
- instalarea cadrelor metalice verticale și a predelelor cu grosimea de 22 cm.
„Este o constructie inedită, specială, este un pod și lung, și foarte lat. Că ecoductul trebuie să-l ai suficient de lat astfel încât să permiți și animalelor mai mici și celor mai mari să treacă. Va fi cel mai lat pod din țară.”, a declarat Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura.
„Fundațiile și culeele sunt masive, din beton, iar suprastructura este compozită, respectiv de oțel cu placă de suprabetonare. Structura în arc este compusă, pentru fiecare deschidere, din 7 arce (în total 14 arce), iar interdistanța dintre fiecare cuplu de arce este de 7 m. Declivitatea (n.r. panta) este de aproximativ 2%. Tablierul este prevăzut la capete cu ziduri verticale și împrejmuiri. Acesta este acoperit cu pământ și pământ vegetal pentru se putea asigura vegetalizarea și continuitatea ambientală a mediului în zona respectivă, cu o grosime totală de 1,40 m (pietriș în stratul inferior și pământ vegetal deasupra).”, potrivit descrierii CNAIR.
Începutul lucrărilor este planificat pentru sfârșitul lunii iunie 2025, iar sfârșitul de execuție este programat pentru începutul anului 2027. România va avea primul pod împădurit destinat traversării animalelor.
daca nu era impadurit, te pomenesti ca nu treceau … si nici daca avea 50 m latime in loc de 100 … risipim banii!