Prima pagină » Local » Se confiscă mașinile abandonate pe raza municipiului Iași. Autoritățile au ridicat peste o sută de autoturisme în acțiunea de casare a vehiculelor abandonate pe domeniul public
Se confiscă mașinile abandonate pe raza municipiului Iași. Autoritățile au ridicat peste o sută de autoturisme în acțiunea de casare a vehiculelor abandonate pe domeniul public

Se confiscă mașinile abandonate pe raza municipiului Iași. Autoritățile au ridicat peste o sută de autoturisme în acțiunea de casare a vehiculelor abandonate pe domeniul public

16 oct. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

Autoritățile locale din municipiul Iași au intensificat acțiunile de ridicare și casare a autoturismelor care au fost abandonate pe domeniul public. De la începutul anului 2020, 196 de autovehicule abandonate sau fără stăpân au fost identificate pe raza municipiului Iași

Autoritățile locale au intensificat programul de ridicare a autovehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Iași. De la începutul anului și până în prezent au fost ridicate de pe domeniul public 196 de autovehicule abandonate sau fără stăpân pentru care procedurile legale au fost deja îndeplinite. Având în vedere faptul că un vehicul ocupă în medie 10 metri pătrați, înseamnă că aproximativ 1.960 de metri pătrați de teren au fost redați domeniului public, putând fi folosiți pentru parcări, spații verzi sau alte măsuri de fluidizare a traficului.

„În cursul anului 2019 au fost identificate 1.146 de astfel de autovehicule. Pe caroseriile acestora a fost aplicată câte o somație-autocolant, iar proprietarii acestora au fost înștiințați prin scrisori cu confirmare de primire. În cazul a 81 de autovehicule abandonate sau fără stăpân au fost întocmite adrese către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Iași în vederea identificării proprietarilor. În cazul a 189 de autovehicule depistate ca abandonate sau fără stăpân, datele de identificare au fost afișate la sediul Primăriei, 94 de autovehicule au fost ridicate și predate în baza Servicii Publice SA. În cele din urmă, 75 de autovehicule au fost casate și vândute la fier vechi”, au declarat reprezentanții municipalității ieșene.

Peste 1.000 de somații. Majoritatea ieșenilor au ridicat mașinile abandonate

De la începutul anului, autoritățile locale au făcut peste 1.000 de somații și notificări către proprietarii de autoturisme suspecte a fi abandonate. De precizat faptul că aproximativ 95 la sută dintre proprietarii sau deținătorii legali ai vehiculelor abandonate s-au conformat somațiilor primite și au îndepărtat autovehiculele de pe domeniul public. Ridicarea vehiculelor abandonate este făcută conform Hotărârii Consiliului Local nr. 107 / 2005 și este realizată de Servicii Publice SA, fiind dispusă de o comisie compusă din reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, respectiv ai Biroului Reglementări Transporturi Urbane și ai Poliției Locale Iași.

Etapele care preced ridicarea vehiculelor sunt aplicarea unei somații pe caroseria vehiculului prin care se solicită proprietarului să-și ridice vehiculul de pe domeniul public în termen de 10 zile de la aplicarea somației. Apoi urmează identificarea proprietarului vehiculului abandonat la SPCRPCIV Iași, respectiv județul unde este înmatriculat vehiculul abandonat și somarea proprietarului, în scris, cu confirmare de primire, prin care se solicită să-și ridice vehiculul în termen de cinci zile. După parcurgerea acestor etape, dacă proprietarul nu dă curs somației, vehiculul poate fi ridicat.

Procedura de restituire a autoturismelor abandonate pe domeniul public

Restituirea vehiculului către proprietar se face pe bază de proces-verbal de predare-primire în termen de 10 zile de la data la care persoana care reclamă vehiculul face dovada calității de proprietar, a achitării tuturor taxelor și impozitelor prevăzute de lege. De asemenea, trebuie achitate sumele corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului.

„Vehiculele nerevendicate în termen de cinci zile de la data somației adresate proprietarului trec de drept în domeniul privat al Municipiului Iași și sunt predate unei unități de colectare și valorificare a deșeurilor”, au mai explicat oficialii Primăriei Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *