Prima pagină » International » Se clatină supremația petrodolarului după ce cea mai mare rafinărie de petrol din lume a acceptat să cumpere din Rusia și să plătească în ruble

Se clatină supremația petrodolarului după ce cea mai mare rafinărie de petrol din lume a acceptat să cumpere din Rusia și să plătească în ruble

29 mai 2024, 15:11,
BZI.ro, în International

Cea mai mare rafinărie de petrol din lume a acceptat să cumpere din Rusia și să plătească în ruble fiind o amenințare serioasă la supremația petrodolarului.

Petrodolarul se referă la veniturile în dolari americani obținute de țările exportatoare de petrol din vânzarea petrolului. Acest termen subliniază dependența economiei globale de petrol și utilizarea dolarului american în comerțul internațional cu petrol.

Supremația petrodolarului amenințată după ce cea mai mare rafinărie de petrol din lume a acceptat să cumpere din Rusia și să plătească în ruble

Reliance Industries, compania indiană de rafinare și operatorul celei mai mari rafinării din lume, a încheiat un acord pe un an cu Rosneft, compania rusă, pentru a achiziționa minimum 3 milioane de barili de petrol lunar, plătind în ruble, au dezvăluit patru surse pentru Reuters.

Adoptarea rublei pentru plățile de petrol în cadrul acestui acord anual subliniază eforturile Moscovei și ale partenerilor săi comerciali de a găsi soluții alternative la sistemul financiar occidental, pentru a facilita comerțul în ciuda sancțiunilor americane și europene, conform agenției de știri.

Un parteneriat pe termen lung cu Rosneft va sprijini Reliance să-și asigure aprovizionarea continuă cu petrol rusesc la prețuri avantajoase, mai ales când oferta globală de materii prime este limitată din cauza reducerilor voluntare ale producției implementate de către țările OPEC+.

India, fiind al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, a devenit principalul destinatar al petrolului rusesc transportat pe cale maritimă, începând cu impunerea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei în 2022, inclusiv embargoul UE asupra petrolului rusesc. Companiile indiene au utilizat diverse monede precum rupii, dirhami și yuani chinezi în tranzacțiile pentru petrolul rusesc.

Rusia face discount pentru achiziția de petrol

Conform condițiilor acestui acord, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, Reliance achiziționează două transporturi de petrol Ural, fiecare cu 1 milion de barili, precum și una sau două încărcături de ESPO Blend, cu un volum de aproximativ 700.000 de barili. De asemenea, compania are opțiunea de a achiziționa până la patru loturi suplimentare de Ural.

Transporturile de Urals vor fi achiziționate cu un discount de 3 dolari pe baril în raport cu prețul de referință al sortimentului Dubai, în timp ce ESPO Blend, cu un conținut scăzut de sulf, exportat din portul Kozmino din Orientul Îndepărtat, va fi achiziționat cu o primă de 1 dolar pe baril în raport cu Dubai, au subliniat sursele.

Reliance a fost de acord să plătească petrolul în ruble rusești, intermediind tranzacțiile prin HDFC Bank din India și Gazprombank din Rusia, au afirmat sursele, fără a furniza detalii suplimentare despre mecanismul de plată.

Rusia insistă asupra plăților în ruble pentru exporturile sale, ca răspuns la impactul sancțiunilor occidentale asupra sistemului financiar rusesc. Moscova își dorește să primească plățile pentru petrolul și produsele sale petroliere, mai ales în contextul în care băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) intensifică controalele asupra tranzacțiilor, din cauza temerilor privind posibile sancțiuni secundare din partea SUA.

Chiar dacă moneda tranzacțiilor este rubla rusă, prețul petrolului este evaluat în dolari americani, în conformitate cu practicile obișnuite de pe piață, a declarat un trader care activează în domeniul petrolului rusesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *