Prima pagină » National » Se cere arestarea preventivă a fostului profesor de la SNSPA. Acuzațiile aduse de procurori sociologului Alfred Bulai
Se cere arestarea preventivă a fostului profesor de la SNSPA. Acuzațiile aduse de procurori sociologului Alfred Bulai

Se cere arestarea preventivă a fostului profesor de la SNSPA. Acuzațiile aduse de procurori sociologului Alfred Bulai

05 sept. 2024, 16:20, 2 ,
Simona Ciobanu în National

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 intenționează să solicite arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a sociologului Alfred Bulai, fost cadru didactic la SNSPA, în cadrul dosarului în care este cercetat pentru abuz de funcție în scop sexual și agresiune sexuală. Prim-procurorul Daniel Nedela a confirmat această informație.

Ancheta a început după ce în spațiul public au apărut acuzații conform cărora Alfred Bulai ar fi solicitat favoruri sexuale unor studente de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.), prin Secția 2 Poliție, a demarat cercetări preliminare pentru abuz de funcție în scop sexual, conform articolului 299 din Codul penal. Ulterior, Parchetul a extins investigațiile și pentru agresiune sexuală, conform articolului 219 din Codul penal.

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc sociologului Alfred Bulai

Pe 20 august 2024, au avut loc percheziții la sediul SNSPA și la Centrul Internațional de Conferințe Batiștei. În continuarea anchetei, pe 4 septembrie 2024, autoritățile au efectuat percheziții și la domiciliul suspectului, precum și la locuințele altor persoane implicate.

În aceeași zi, după informarea suspectului cu privire la calitatea sa procesuală și drepturile legale, a fost dispusă măsura reținerii. Ulterior, pe 5 septembrie 2024, Parchetul a inițiat acțiunea penală împotriva lui Alfred Bulai, prezentând o serie de fapte care stau la baza acuzațiilor.

Printre faptele imputate, se numără evenimente din vara anului 2022, când, în cadrul unei sesiuni de feedback, Bulai ar fi constrâns o studentă să se dezbrace de tricou, abuzând de poziția sa de autoritate. În alte cazuri, petrecute în vara anului 2023, la un alt stagiu de practică, Bulai ar fi făcut avansuri sexuale similare și ar fi încercat să o sărute și să atingă o altă studentă. De asemenea, între decembrie 2023 și mai 2024, el ar fi continuat să facă avansuri sexuale implicând sugestii sexuale indirecte și repetate.

Faptele descrise constituie infracțiuni de agresiune sexuală și abuz de funcție în scop sexual, toate fiind încadrare în articolele 219 și 299 din Codul penal. În prezent, procurorii au formulat propunerea de arestare preventivă, iar decizia finală urmează să fie luată de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 1.

Se cer noi informații despre eventuale alte abuzuri comise de Bulai

Procuratura îi îndeamnă pe cei care dețin informații despre alte posibile abuzuri comise de Bulai să sesizeze Poliția

Prim-procurorul Daniel Nedela a făcut un apel către persoanele care ar avea cunoștință despre alte eventuale abuzuri ale fostului profesor de la SNSPA, cerându-le să contacteze Poliția. Acesta a precizat că până în prezent au fost depuse aproximativ 20 de plângeri împotriva lui Alfred Bulai.

„Este inadmisibil ca abuzurile să aibă loc în mediul educațional, și este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că educația se desfășoară într-un cadru sigur. Orice formă de abuz sexual este intolerabilă, iar datoria noastră este să protejăm demnitatea și integritatea fiecărei persoane. Trebuie să ne asigurăm că victimele infracțiunilor sexuale primesc sprijinul necesar, având în vedere impactul grav pe care aceste fapte îl pot avea asupra vieții lor. Le transmitem tuturor celor care dețin informații relevante în acest caz să contacteze autoritățile de poliție și cele judiciare pentru a contribui la aflarea adevărului”, a adăugat prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *