Prima pagină » Local » Se cer fonduri pentru reabilitarea casei Calimachi-Ghika, din Iași. Institutul Național al Patrimoniului nu a prins proiectul în nicio listă
Se cer fonduri pentru reabilitarea casei Calimachi-Ghika, din Iași. Institutul Național al Patrimoniului nu a prins proiectul în nicio listă

Se cer fonduri pentru reabilitarea casei Calimachi-Ghika, din Iași. Institutul Național al Patrimoniului nu a prins proiectul în nicio listă

02 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Casa Calimachi-Ghika, din Iași, ar putea fi reabilitată cu fonduri guvernamentale. Clădirea a intrat în patrimoniul Primăriei pentru a fi transformată în muzeu, însă imobilul monument istoric trebuie refăcut în totalitate. Totuși, Institutul Național al Patrimoniului nu a prins imobilul în nicio listă de finanțare

Una dintre cele mai emblematice imobile din centrul municipiului Iași a ajuns într-o stare avansată de degradare. Casa Calimachi-Ghica, de pe strada Cuza Vodă, a fost achiziționată de municipalitate în urmă cu mai mulți ani, de la o persoană privată, pentru a fi transformată în muzeu.
Însă imobilul din secolul al XIX-lea are nevoie de reabilitare, iar autoritatea locală nu dispune de fonduri suficiente. Deputatul PNL Alexandru Muraru a făcut o solicitare către Ministerul Culturii pentru a vedea dacă acest imobil poate fi inclus într-un program de restaurare. Totuși, ministerul a arătat că nu dispune de fonduri pentru imobilul din Iași.

INP nu are fonduri pentru Casa Calimachi-Ghika

Răspunsul ministerului arată că situația nu este deloc roză pentru autoritatea locală și pentru reabilitarea celebrului monument din zona centrală. Institutul Național al Patrimoniului (INP) ar urma să se ocupe de o asemenea investiție, însă numai dacă se vor găsi fonduri.

„lnstitutul Național al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii, finanțează lucrări de restaurare a monumentelor istorice prin Programul Național de Restaurare și Timbrul Monumentelor lstorice. De asemenea, Unitatea de Management a proiectului, din subordinea Ministerului Culturii, finanțează lucrări de restaurare la monumente istorice prin intermediul unor programe internaționale”, se arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Primăria a luat imobilul în 2017.

Aproape 4 milioane de euro pentru casa din centrul Iașului

Reprezentanții Ministerului Culturii au explicat și faptul că fondurile pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu sunt insuficiente. Primăria estimase investiția la 3,7 milioane de euro. Municipalitatea a plătit 4 milioane de lei pentru a cumpăra imobilul.

„Casa Calimachi-Ghika, azi Academia Română, nu este cuprinsă în programele de finanțare ale lnstitutului Național al Patrimoniului din cauza alocării bugetare insuficiente pentru anul 2021, iar Unitatea de Management a Proiectului, în urma parafării de către țara noastră a acordului-cadru de împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în cursul acestui an, va aloca fonduri pentru 8 obiective culturale aflate în folosința instituțiilor publice de cultură de importanță națională subordonate ministerului”, se mai arată în adresa Ministerului Culturii.

Ministerul le dă speranțe celor de la Primăria Iași

Ministerul Culturii susține că, atunci când se vor găsi fonduri, casa Calimachi-Ghika va fi refăcută.

„În momentul în care lnstitutul Național al Patrimoniului va organiza un nou apel de proiecte pentru finanțare, pentru includerea Casei Calimachi-Ghika, din lași, de pe strada Cuza Vodă, nr. 41, județul lași, pentru includerea obiectivului din Programul Național de Restaurare, conform articolului 10 din Normele Metodologice PNR pentru finanțarea lucrărilor de conservare, restaurare, consolidare, punere în valoare, beneficiarul va transmite documentele conform O.M.C. nr. 3765/16.09.2016”, au mai spus cei de la Ministerul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *