Prima pagină » Local » Se caută pacea la Judecătoria Iași! Șefii instituției i-au chemat pe grefieri la discuții! Ce decizie se va lua rămâne însă de văzut!
Se caută pacea la Judecătoria Iași! Șefii instituției i-au chemat pe grefieri la discuții! Ce decizie se va lua rămâne însă de văzut!

Se caută pacea la Judecătoria Iași! Șefii instituției i-au chemat pe grefieri la discuții! Ce decizie se va lua rămâne însă de văzut!

25 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Reprezentanții Judecătoriei Iași și cei ai grefierilor s-au întâlnit recent pentru a pune pe masă motivele pentru care s-a ajuns la un scandal destul de mare. Liderii Sindicatului Dicasterial și conducerea instanței au ajuns, într-un final, la un numitor comun. Asta, în ciuda faptului că șefii instanței au considerat exagerată reacția grefierilor

Deznodământ în scandalul de la Judecătoria Iași! Recent a avut loc o întâlnire între conducerea instanței și reprezentanții grefierilor. Conform reprezentanților instanței, conflictul a fost stins în urma discuțiilor purtate.

„A fost o întâlnire între conducerea instanței și reprezentanții Sindicatului Dicasterial, la care am participat și eu. S-a ajuns la concluzia că există deschidere din partea conducerii, că există dorință de a organiza activitatea astfel încât și colegii noștri grefieri să își poată îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu. Reprezentanții grefierilor și-au expus punctul lor de vedere și totul este pe punctul de a se rezolva. Sunt chestiuni ce țin de organizarea internă care urmează să fie puse la punct. În orice caz, nu se pune problema la nivelul Judecătoriei Iași de a nu se acorda concediul de odihnă grefierilor”, a declarat ieri judecătorul Ancuța Ailene, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iași.

Ce au spus reprezentanții Sindicatului Dicasterial

De cealaltă parte, reprezentanții Sindicatului Dicasterial au susținut că au fost date asigurări privind găsirea celor mai bune soluții pentru eficientizarea activității grefierilor.

„Concluziile întrevederii au fost trase de doamna judecător Corina Veronica Varvara, președintele Judecătoriei Iași. Aceasta a dat asigurări cu privire la deschiderea sa în vederea găsirii celor mai bune soluții în raport de volumul de activitate, în raport cu lipsa resurselor umane și lipsa echipamentelor tehnice, apreciind doamna președinte că, prin comunicare, vor fi găsite soluții de rezolvare a oricăror probleme, invitând grefierii să i se adreseze cu propuneri și soluții concrete în vederea îmbunătățirii activității. Ceilalți participanți la întrevedere din partea instanței au insistat în a evidenția cât de deplasată este reacția publică a Sindicatului, trecând constant peste susținerea liderului sindical, că, indiferent cum și cât poate fi criticată această reacție, este mai de condamnat mesajul de amenințare al vicepreședintelui Judecătoriei la adresa grefierilor.

Au insistat aceștia asupra faptului că reacția sindicală publică a dus la „pătarea imaginii Judecătoriei Iași” – și nicidecum mesajul de amenințare! Nefiind negate de către aceștia cele descrise de sindicat sub aspectul realității celor semnalate în ce privește modul de gestionare a unor situații de către vicepreședinte, ei consideră deplasată doar reacția publică a Sindicatului. Mesajul doamnei vicepreședinte a fost definit de către acești participanți ca fiind doar „o informare pentru mobilizare”, a precizat ieri Lăcrămioara Rusu-Cipiniuc, liderul Sindicatului Dicasterial.

De unde a izbucnit scandalul

În urmă cu câteva zile, între un magistrat de la Judecătoria Iași și grefieri a izbucnit un conflict pe fondul unui mesaj și al unor alte decizii ce au fost luate în trecut. Grefierii au fost la un pas de un nou protest, după anul zbuciumat pe care l-au avut. Aceștia au fost nemulțumiți de o decizie venită de la vârful Judecătoriei Iași. Mai exact, grefierii au fost anunțați printr-un mesaj că ar putea fi privați de concediul de Sărbătorile de Iarnă. Mai mult, aceștia ar fi fost amenințați că ar putea constitui subiectul unei cercetări disciplinare, pe motiv că nu ar munci așa cum ar trebui.

La scurt timp de la primirea mesajului, grefierii au apelat la cei care îi reprezintă și le-au cerut ajutorul. Astfel, liderii Sindicatului Dicasterial au fost întrebați de grefierii de la Judecătoria Iași dacă o asemenea atitudine este normală și unde pot formula o sesizare sau o plângere pentru ceea ce se întâmplă.

„Vom exprima o opinie față de cum s-a ajuns în această situație și vom riposta față de amenințările vicepreședintelui Judecătoriei Iași, căci acesta este expeditorul mesajului. Pentru că nemulțumirea doamnei vicepreședinte Claudia Daniela Bejan este legată de atitudinea grefierilor din ultimul an calendaristic, trebuie să o îndemnăm și noi pe doamna… judecător să privească ultimul an calendaristic din toate punctele de vedere”, au precizat liderii de sindicat.

În fapt, sindicaliștii au amintit de o propunere de supraveghere a angajaților, pentru a stabili cât timp stau la fumat, de o amenințare privind tăierea concediului, de înlăturarea grefierului-șef al instanței, de problemele cu proteste, cu pandemia de COVID-19, de repunerile pe rol ale dosarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *