Prima pagină » Actualitate » Se bagă 3.000 de lei direct pe carduri! Ce români vor beneficia de această sumă
Se bagă 3.000 de lei direct pe carduri! Ce români vor beneficia de această sumă

Se bagă 3.000 de lei direct pe carduri! Ce români vor beneficia de această sumă

29 aug. 2024, 09:37,
în Actualitate

Ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, a anunțat, că se bagă 3.000 de lei direct pe cardurile fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Măsurile luate de către autorități pentru fermieri sunt pentru protejarea agriculturii. Ministrul a menționat că mecanismul va salva acest domeniu grav afectat de secetă. De asemenea, el mai spune că se oferă și despăgubire de 3.000 de lei / hectar.

Se bagă 3.000 de lei direct pe carduri!

Seceta extremă a afectat grav, în acest an, agricultura românească, generând temeri cu privire la creșterea prețurilor și falimentul multor fermieri. Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, a prezentat un set de măsuri menite să sprijine agricultorii și să asigure viitorul sectorului agricol din țară.

„Am prezentat un plan de măsuri, practic, 4 măsuri foarte importante pentru fermierii români. Prima măsură pe care statul român și Guvernul României vrea s-o ia, să asigure în România 7 milioane de hectare. Vorbim de culturile de primăvară și de toamnă. Acest mecanism pe care l-am creionat împreună cu mediul asociativ din România, dar și discuțiile pe care le-am avut cu ASF-ul și cu Eximbank Asigurări, practic, o bancă de stat, vom crea un mecanism prin care fermierii vor primi o primă de despăgubire de 3.000 de lei pe hectar. Sigur se va debloca și creditarea în România, pentru că este normal atunci când ai 1000 de hectare, care sunt asigurate de către statul roman, și primești o primă de despăgubire de 3.000 de lei la 1000 de hectare, orice bancă din România îți dă o linie de finanțare de 3 milioane de lei pentru a însămânța terenurile și, bineînțeles, pentru a produce și a încerca să faci lucrări de calitate, astfel încât producțiile să fie cât mai mari în România“, a declarat Florin Barbu.

Ministrul a menționat că România a atras de la Comisia Europeană încă 17 milioane de euro anual.

„Acest mecanism este unic în Europa, este creionat cu o parte din 3 % oprit din subvențiile fermierilor. Acest mecanism implementat în România ne-a dat posibilitatea să mai atragem de la Comisia Europeană încă 17 milioane de euro anual și, în compensare, venim cu o sumă de la bugetul de stat, astfel încât prin Eximbank, practic, companie de stat, statul român asigură cele 7 milioane de hectare culturi de toamnă și primăvară, în România. Aceasta este suprafața cu culturi de toamnă și de primăvară în România”, a explicat ministrul Florin Barbu.

Cum vor fi sprijiniți fermierii români

Ministrul Florin Barbu a vorbit despre planul de măsuri care include atât subvenții, cât și despăgubiri și facilități de creditare.

Una dintre măsurile cheie este acordarea unei prime de despăgubire de 3.000 de lei pe hectar pentru fermierii afectați.

Acest sprijin financiar va fi completat de un mecanism unic în Europa, care prevede alocarea unei părți de 3% din subvențiile fermierilor pentru atragerea de fonduri suplimentare de la Comisia Europeană, în valoare de 17 milioane de euro anual.

Ministrul a subliniat importanța acestui mecanism, menționând că va acoperi 7 milioane de hectare de culturi de toamnă și primăvară din România. Mai mult, se estimează că această intervenție va facilita accesul fermierilor la linii de creditare, permițându-le să își reînnoiască și să îmbunătățească producția agricolă.

Seceta severă a afectat în prezent aproximativ 2,2 milioane de hectare de culturi, făcând din acest an unul atipic în ceea ce privește condițiile meteorologice. Comparativ cu media ultimilor 10 ani, acest an a fost extrem de dificil, iar măsurile luate de Guvern sunt menite să atenueze impactul asupra fermierilor.

Ministrul Agriculturii speră ca după ce se vor bagă 3.000 de lei direct pe carduri și se vor aplica celelalte măsuri să fie ajutată agricultura românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024