Situația cu care se confruntă de câteva luni Ucraina afectează viețile locuitorilor din întreaga țară. În aceste condiții, imigranții ucraineni caută o scăpare în Iași.
Nevoiți să emigreze pentru siguranța proprie, o parte a cetățenilor din țara vecină aleg să de ,,adăpostească” într-unul dintre cele mai sigure locuri pe care le pot găsi în momentul de față: România.
Cum numărul victimelor colaterale nu a ezitat să apară, mulți ucraiuneni apelează la ajutorul oferit din partea Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Iași.
Care vor fi deciziile pe care le vor lua conducătorii filialei în vederea aprobării oferite refugiaților și cum vor putea fi ajutați aceștia de către autoritățile din România, sunt câteva dintre chestiunile discutate în rândul ședinței Consiliului Ucrainenilor din România.
Imigranți ucraineni în Iași?
Treziți în noapte de zgomote, bubuituri și gânduri înfiorătoare, din dorința de a fi în siguranță, ucrainenii se înghesuie la granița cu România și Republica Moldova,la ieșirea din Kiev formându-se cozi kilometrice de mașini.
Victor Hrihorciuc, vicpreședintele Uniunii Ucrainenilor din România și președinte al filialei ieșene susține că imigranții vor beneficia de întregul sprijin pe care îl poate oferi în momentul de față instituția.
Uniunea face apel la oprirea imediată a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și încetarea oricăror operațiuni militare îndreptate asupra statului ucrainean, subliniind că disputele și conflictele trebuie rezolvate exclusiv pe calea dialogului, numărul victimelor colaterale crescând de la o zi la alta.
Totodată, membrii consiliului au aprobat deschiderea unui fond pentru acordarea unui sprijin financiar cetățenilor ucraineni aflați în zonele aflate în conflict, denumit ,,Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”.
Aceștia au apelat și la calitatea pe care o poate avea religia în această perioadă, inițiind un apel către reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din România, Bisericii Penticostale, Bisericii Baptiste, Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și celorlalte culte religioase din România, în vederea sprijinului pe care îl pot acorda populației din Ucraina, atât în plan spiritual, prin rostire de rugăciuni pentru Ucraina și pentru pacea din această parte a lumii, în cadrul slujbelor religioase, cât și în cel material, cu tot ceea ce este nevoie în astfel de situații.
Rușii fac o petiție pentru a opri iadul din Ucraina
Din cauza zgomotelor puternice produse de atacurile Armatei Române, cetățenii încep să se teamă că adevărul este spus doar pe jumătate, situația actuală fiind mai gravă decât este prezentată de către cei aflați la putere.
Tot mai mulți imigranți fac solicitări prin care să poată aduce în România rudele aflate încă în țara în care cu doar puțin timp în urmă a fost declanșat un adevărat măcel.
Conducerea Uniunii Ucrainenilor din România îi asigură pe cei mai neputincioși că va fi găsită în scurt timp o soluție, în urmă cu doar câteva ore o petiție a cetățenilor ruși fiind lansată de către aceștia pentru oprirea războiului care le-a furat deja mult prea multe celor care se văd nevoiți să devină imigranți ucraineni în Iași și în alte județe din România, dar și în Republica Moldova